Murganić: Asistencijske usluge danas koristi 1700 osoba s invaliditetom

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić poručila je da su asistencijske usluge, koje danas koristi 1700 osoba s invaliditetom, izuzetno potrebne tako da će Vlada na njima ustrajati.

Murganić je to rekla na konferenciji o usluzi osobne asistencije na kojoj se predstavljaju dosadašnja iskustva u provedbi usluga osobne asistencije i utvrđuju smjernice za donošenje Zakona o usluzi osobne asistencije, čiji bi nacrt, po odluci Vladina povjerenstva, trebao biti pripremljen do kraja srpnja.

"Osobe s invaliditetom su punopravni građani i trebamo učiniti sve da ih uključimo u svakodnevni život i socijalnu zajednicu. Vlada je rekla u svom programu da će dokazati da je socijalno osjetljiva i to se pokazuje. Asistencijske usluge su izuzetno potrebne i na tome ćemo ustrajati", izjavila je Murganić na konferenciji koju su organizirali Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u suradnji s resornim ministarstvom.

Danas ima oko 1700 korisnika asistencijskih usluga dok ih je 2006., kada je projekt započeo, bilo svega 78. Na godišnjoj razini za organizirane asistencijske usluge troši se 125 milijuna kuna, od čega je 75 milijuna kuna sredstava iz EU-ovih fondova, a 50 milijuna iz državnog proračuna.

"Zajedno u partnerstvu kroz radne skupine i stručne konzultacije radit ćemo Zakon o usluzi osobne asistencije, kao i druge zakone koji se tiču prava osoba s invaliditetom, pa vjerujem da ćemo svi zajedno imati priliku biti zadovoljni za još jedan odrađeni posao u okviru realnih mogućnosti", kazala je Murganić.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak naglasila je da se radi o usluzi bez koje osobe s invaliditetom ne bi mogle ostati u svojim domovima.

"Radi se o bitnoj i vrijednoj usluzi i doista treba učiniti sve da čim prije postane zakonodavni okvir", istaknula je Slonjšak.

 Izrazila je nadu da će konferencija iznjedriti konkretne prijedloge koji će predstavljati dobru podlogu radnoj skupini, ali i da će sam zakon biti primjenjiv te podvrgnut nadzoru i evaluaciji.

"Puno je toga napravljeno, puno toga stoji pred nama, očekujem da ćemo danas iznjedriti dobre temelje kako bi stvorili preduvjete za kvalitetan zakon s kojim ćemo svi biti zadovoljni", rekla je saborska zastupnica Ljubica Lukačić, i sama osoba s invaliditetom.

Izvor: HINA
 

Pisane vijesti