Murganić u Temi dana: Nulta stopa stopa tolerancije prema svim oblicima nasilja

Slika /Vijesti/2019/04 Travanj/08 travnja/Murganic.jpg

U "Temi dana" na HRT-u gostovala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te Neva Tölle iz Autonomne ženske kuće Zagreb.

Nasilje u obitelji predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava i oblik diskriminacije. Iznimno je važno staviti fokus na žrtvu te ujednačiti prakse u procedurama postupanja u slučajevima obiteljskog nasilja. Zaštita žrtava nasilja mogla bi u budućnosti biti bolja. O tomu je bilo govora na sastanku premijera s predstavnicama domova i udruga za žrtve zlostavljanja. Jesu li počeli puhati neki novi vjetrovi vezano uz nultu toleranciju za nasilje nad ženama i djecom - problem koji ima duboke, ponajprije zdravstvene i socijalne i posljedice na pojedinca, obitelj i zajednicu?

Ministrica Murganić je naglasila da se ova Vlada opredijelila za nultu stopu tolerancije prema svim oblicima nasilja, posebice prema nasilju u obitelji i nasilju nad ženama. Govorila je o današnjem sastanku u Banskim dvorima čiji je cilj bio da se premijer upozna s predstavnicama koje se godinama sustavno bave zbrinjavanjem žrtava - one su tim aktivizmom i poslale poruke o prevenciji nasilja i potrebi zaštite od nasilja.

O sastanku s premijerom

Tölle je, također, komentirala današnji sastanak s premijerom, smatra da se radilo o usmjerenju, a najznačajnije je što ih je premijer vrlo aktivno slušao, nije sjedio i bio samo prisutan, bilježio je sve sugestije, nakon sastanka rekapitulirao, pitao je li dobro shvatio.

Dodala je da do nula posto nasilja nećemo nikada doći, ali čim ga smanjimo na najmanju moguću mjeru, napravili smo puno.

"Želim vjerovati da Vlada RH na čelu s premijerom ide u tom pravcu jer je u više navrata rečeno da postoji politička volja. To smo puno puta čuli od svih vlada do sada od osnutka naše zemlje, međutim to je ostalo na deklarativnoj razini. Ovaj put se nešto ipak drugačije događalo", dodala je.

Cilj – senzibilizirati javnost

Murganić je govorila o najnovijem protokolu o postupanju u slučajevima obiteljskog nasilja, kazala je da je cilj da se senzibilizira javnost, jasno odrede određeni resori koji su nadređeni za provođenje svih različitih aktivnosti i mehanizama u suzbijanju nasilja.

Rekla je da je 7 resora uključeno u protokol, kao i novi instituti koji do sada nisu postojali.

Dodala je da je odgovornost i na medijima koji bi trebali što adekvatnije izvještavati o nasilju.

Tölle je rekla da će biti dosta primjedbi na protokol - žele da se postigne odgovornost za nepostupanje ili za loše postupanje. Dodala je da u sustavu imamo čitav niz ljudi koji moraju promijeniti svoje mišljenje.

Žrtva mora biti u fokusu

Murganić je izdvojila da se moramo naučiti i prepoznati žrtvu, ona mora biti u fokusu i oni koji najviše pate uz žrtvu, a to su djeca. Dodala je da je protokol zapravo akcijski plan, skup mjera. Pojasnila je kako postoji zakon o zaštiti nasilja u obitelji koji kaže da je odgovoran svatko tko zna, a ne kaže i ne prijavi nasilje, ali za to još nitko nije odgovarao i trebamo poraditi na odgovornosti.

U protokolu je nasilje prikazano kao privatan, obiteljski, društveni problem, Tölle se ne slaže s time, kaže da je riječ o društveno političkom fenomenu koji je jako široko rasprostranjen u našem društvu.

U Hrvatskoj imamo 7 autonomnih skloništa, ostalo su različiti oblici smještaja, Tölle kaže da to nije dovoljno - preporuke EU-a govore da na 10 000 stanovnika mora biti jedno mjesto za ženu plus dodatni kapaciteti za djecu, a cijela Hrvatska je debelo potkapacitirana.

Više autonomnih kuća

Murganić se nadovezala, rekla je da imamo 6 županija koje nemaju skloništa za žene, kazala je da će nastojati u svakom segmentu poboljšati sve zahtjeve i probleme koji su istaknuti na ovom sastanku, a nastojat će širiti i dostupnost autonomnih kuća.

Izvor: HRT / Vlada

Pisane vijesti | Nada Murganić