Na Dan državnosti ispunjeni smo ponosom, zahvalnošću i optimizmom

Slika /Vijesti/2024/Svibanj/30 svibnja/Hrvatska zastava - web.png

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku u povodu Dana državnosti.

Drage Hrvatice i Hrvati u domovini i inozemstvu, drage naše sugrađanke i sugrađani, na današnji dan, prije 34 godine konstituiran je prvi, demokratski izabrani višestranački Sabor. Time je označen početak novog razdoblja u hrvatskoj povijesti, razdoblja u kojem je hrvatski narod, pod vodstvom prvog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, preuzeo svoju sudbinu u ruke i krenuo putem stvaranja vlastite moderne i samostalne države.
 
Ovo je dan kada slavimo našu slobodu i suverenitet. Prisjećamo se s posebnom zahvalnošću hrvatskih branitelja i svih koji su omogućili da ostvarimo pobjedu u obrambenom Domovinskom ratu i da danas živimo u neovisnoj i demokratskoj Hrvatskoj, što su generacije Hrvata i prije nas sanjale.
 
Kada se danas s odmakom osvrnemo na protekla tri desetljeća, možemo s ponosom reći da smo prošli težak i zahtjevan put u kojem je mnogo toga ostvareno. Hrvatska je danas odgovorna i uvažena članica NATO-a i Europske unije, dio je Schengenskog prostora i europodručja, što je dodatno učvrstilo naš međunarodni položaj, osnažilo gospodarstvo i povećalo sigurnost naših građana. Na putu smo i prema članstvu u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj, koja okuplja najrazvijenije zemlje svijeta. Suočeni s brojnim globalnim izazovima, od ruske agresije na Ukrajinu, energetske i prehrambene krize, inflatornih pritisaka te sve izraženijih klimatskih promjena, naše članstvo u međunarodnim i regionalnim organizacijama čini nas jačima i otpornijima.
 
Prioritet nam je nastaviti graditi uspješnu, vitalnu, pravednu, održivu i prosperitetnu Hrvatsku. Domovinu koja pruža jednake šanse svima, koja štiti i promiče ljudska prava i slobode, koja štiti prava nacionalnih manjina, koja je ponosna na svoje kulturno nasljeđe i tradiciju i koja dijeli zajedničke europske vrijednosti slobode, demokracije i zaštite međunarodnog prava.
 
Hrvatsko gospodarstvo trenutno ostvaruje najveći rast u Europskoj uniji, bilježimo najveći broj zaposlenih i najmanji broj nezaposlenih u povijesti, a osigurali smo značajan rast plaća i mirovina. Sve to potvrđuje opravdanost naših politika i mjera, ali i otpornost hrvatskog gospodarstva i posvećenost hrvatskih radnika unatoč svim krizama s kojima smo se suočili.
 
Svjesni da je još posla pred nama, nastavljamo raditi na tome da Hrvatska postane još uređenija, pravno sigurnija, prosperitetnija i razvijenija zemlja, u kojoj ćemo posebno voditi računa o najranjivijim sugrađanima. U narednom desetljeću, kroz demografsku revitalizaciju, digitalnu transformaciju, zelenu tranziciju i ulaganja u obrazovanje želimo naše društvo učiniti pripremljenim za izazove koje nam nosi budućnost.
 
Zajedničkim naporima, međusobnim razumijevanjem i suradnjom možemo postići sve ciljeve koje smo sebi postavili u četvrtom desetljeću hrvatske samostalnosti. 
 
Neka ovaj dan bude ispunjen ponosom, zahvalnošću i optimizmom!
 
Svima vam od srca čestitam Dan državnosti!

Pisane vijesti