Hrvatski sabor tijekom povijesti najpostojaniji simbol hrvatske državnosti

  • Slika /Vijesti/2024/Svibanj/30 svibnja/Dan državnosti HNK  (2).jpeg

Obilježavanje Dana državnosti završeno je svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu, gdje se predsjednik Vlade u prigodnom obraćanju još jednom osvrnuo na važnost današnjeg dana, kada se prije 34 godine dogodio povijesni čin kojim je hrvatski narod ponovno postao punopravni politički subjekt koji samostalno odlučuje o svojoj sudbini.

Prigodno obraćanje predsjednika Vlade Plenkovića prenosimo u cijelosti:

Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora,

poštovani visoki državni dužnosnici i uzvanici, bivši dužnosnici,

Gradonačelniče Zagreba,

Dame i gospodo,

Cijenjeni predstavnici diplomatskog zbora,

Drage Hrvatice i Hrvati u domovini i izvan Hrvatske,

Dragi sugrađani koji nas pratite preko televizije,

Sve vas srdačno pozdravljam na početku ovog svečanog koncerta u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u povodu Dana državnosti.

Svake godine, ovaj datum budi u nama emocije i sjećanja na uspostavu demokracije u Hrvatskoj kroz prvi demokratski izabranog Hrvatskog sabora, 30. svibnja 1990., a ujedno je i prilika da razmislimo o njegovom dubljem značenju za našu mladu demokraciju.

On je i prilika da se prisjetimo postignuća koja smo, kao država i nacija, dosad zajedno ostvarili, kao i puta koji je još pred nama te ciljeva kojima težimo.

Hrvatska državnost, naime, mnogo je starija od suvremene Republike Hrvatske.

Za tjedan dana, 7. lipnja, bit će, naime, 1145 godina otkako je papa Ivan VIII. u svom pismu knezu Branimiru Hrvatsku priznao kao suverenu državu.

Dogodine obilježit ćemo i 1100. obljetnicu krunidbe kralja Tomislava.

Sve to potvrđuje našu drevnu državnost.

Međutim, isto tako znamo da je nakon razdoblja narodnih vladara, Hrvatska ušla u sastav različitih višenacionalnih državnih tvorevina.

I to je razdoblje trajalo punih 900 godina, figurativno od smrti Petra Svačića na Gvozdu do sloma komunizma i prvih slobodnih izbora na proljeće 1990. godine.

Ti su prvi demokratski izbori, naime, označili povijesnu prekretnicu, jer je tada hrvatski narod osvojio vlast i time ponovno postao suveren.

Drugim riječima, tada je, pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, ponovno preuzeo vlastitu sudbinu u svoje ruke.

A svoju suverenu volju u demokracijama narod izražava kroz Parlament, odnosno kada je riječ o Hrvatskoj kroz Hrvatski sabor.

I upravo se 30. svibnja 1990. dogodio povijesni čin kojim je hrvatski narod ponovno postao punopravni politički subjekt koji samostalno odlučuje o svojoj sudbini.

To je bio preduvjet svega što je slijedilo sve do obnove hrvatske države na karti Europe.

Bez demokratski izabranog Hrvatskog sabora
- ne bi šest mjeseci kasnije bilo Zakona o zastavi Republike Hrvatske ni Božićnog Ustava;
- ne bi 19. svibnja 1991. bilo referenduma o neovisnosti na kojemu je hrvatski narod izrazio svoju slobodnu volju;
- ne bi 25. lipnja 1991. bilo Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske;
- ne bi 8. listopada 1991. bilo Odluke o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom državom SFRJ;
- niti bi 15. siječnja 1992. Hrvatska bila međunarodno priznata te 22. svibnja iste godine primljena u Ujedinjene narode.

Svi ti sudbonosni datumi i odluke izravna su posljedica obnovljenog punog suvereniteta hrvatskog naroda, a on je prvi i osnovni temelj državnosti.

I zato se možemo ponositi time što našim Danom državnosti ne obilježavamo neku deklaraciju, povijesnu odluku ili pobjedu, već dan kada se hrvatski narod, kroz Hrvatski sabor, vratio među slobodne i punopravne europske nacije.

A kao najstarija državna institucija, čiji prvi sačuvani zapisnici datiraju iz 1273. godine, Hrvatski je sabor kroz povijest bio i ostao najpostojaniji simbol opstojnosti hrvatske državnosti.

Zato imamo razloga biti ponosni na ovaj najvažniji državni blagdan, koji je utro put uspostavi demokratske i suverene Hrvatske.

Dame i gospodo,

Od tada je prošlo 34 godine: iako to zvuči mnogo u životu jednog čovjeka, to je jako kratko u povijesti jedne nacije.

I doista, iako je još mnogo posla pred nama, malo je nacija koje su u nešto više od tri desetljeća postigle sve ono što je Hrvatska.

Uspostavili smo demokratsku državu, njezine institucije, vojsku, policiju i diplomaciju, te osigurali međunarodno priznanje u izrazito nepovoljnim međunarodnim okolnostima.

Unatoč embargu na uvoz oružja, u svega četiri godine izgradili smo respektabilne oružane snage koje su bile kadre deblokirati Dubrovnik, osloboditi Knin i ostala okupirana područja i bile odlučujući čimbenik u uspostavi mira u Hrvatskoj i susjednoj Bosni i Hercegovini.

Mirnom reintegracijom vratili smo hrvatsko Podunavlje i Vukovar u ustavnopravni poredak, a poratnom obnovom stanova i kuća omogućili smo povratak svojim domovima desecima tisuća prognanika i izbjeglica.

Zato se danas s posebnom zahvalnošću prisjećamo hrvatskih branitelja i svih koji su svojim životima, žrtvom i zalaganjem pridonijeli pobjedi u Domovinskom ratu i zahvaljujući kojima danas živimo u neovisnoj i demokratskoj Hrvatskoj.

Hrvatska je danas odgovorna i uvažena članica NATO-a i Europske unije, dio je schengenskog prostora i europodručja, što je dodatno učvrstilo naš međunarodni položaj, osnažilo naše gospodarstvo i povećalo sigurnost naših građana.

Za dvije godine bismo trebali pristupiti Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj, koja okuplja najrazvijenije zemlje svijeta.

Spojili smo hrvatski jug velebnim Pelješkim mostom, a nabavom Rafalea podigli smo sigurnost Hrvatske na nikad višu razinu te osnažili naš položaj na geopolitičkoj karti Europe.

U proteklim desetljećima, Hrvatska je postigla i zavidne i zapažene uspjehe na brojnim područjima, od gospodarstva, kulture, umjetnosti, znanosti, inovacija, i dakako sporta.

Nedavni sjajan uspjeh Baby Lasagne na Euroviziji te Zlatna palma Nebojše Slijepčevića u Cannesu samo su najnoviji primjeri, a vjerujem da će Europsko prvenstvo u nogometu i Olimpijada u Parizu biti prilika za nova postignuća.

Cijeli svijet nas danas prepoznaje i po našim crveno-bijelim kvadratićima, što je globalni imidž i brend koje i neke mnogo veće nacije nisu uspjele ostvariti.

Suočeni smo s brojnim globalnim izazovima, od posljedica ruske agresije na Ukrajinu na europsku sigurnost, rata na Bliskom istoku, energetske i prehrambene krize, nezakonitih migracija, inflatornih pritisaka te sve izraženijim klimatskim promjenama.

U takvim okolnostima, mogućnost oslanjanja na partnere u Europskoj uniji i saveznike u NATO-u, kao i naše članstvo u međunarodnim i regionalnim organizacijama, čini nas jačima i otpornijima.
 
Prioritet nam je nastaviti graditi uspješnu, vitalnu, pravednu, održivu i prosperitetnu Hrvatsku;
- domovinu koja pruža jednake šanse svima, koja štiti i promiče ljudska prava i slobode, koja štiti prava nacionalnih manjina;
- Hrvatsku koja je ponosna na svoje kulturno nasljeđe i tradiciju i koja dijeli zajedničke europske vrijednosti slobode, demokracije i zaštite međunarodnog prava i vladavine prava.
- zemlju koja svoj nacionalni suverenitet danas osnažuje i proširuje članstvom u Europskoj uniji, svoju nacionalnu sigurnost učvršćuje članstvom u NATO‑u, čime daje novu dimenziju i kvalitetu svojoj državnosti.

Hrvatsko gospodarstvo trenutno bilježi najveći rast u Europskoj uniji, uz Maltu, bilježimo najveći broj zaposlenih i najmanji broj nezaposlenih u povijesti, a osigurali smo značajan rast plaća i mirovina.

Ubrzano se približavamo pragu od 80% prosjeka razvijenosti Europske unije, iznad kojeg znatno opada interes za iseljavanjem, a sve veći broj iseljenika se vraća, kao što se pokazalo u drugim zemljama srednje Europe.

Sve to potvrđuje opravdanost naših politika i mjera, ali i otpornost hrvatskog gospodarstva i posvećenost hrvatskih radnika unatoč svim krizama s kojima smo se suočili.
 
Svjesni da je još mnogo posla pred nama, nastavljamo raditi na tome da Hrvatska postane još uređenija, pravno sigurnija, prosperitetnija i razvijenija zemlja, u kojoj ćemo posebno voditi računa o najranjivijim među nama.

U narednom desetljeću, kroz demografsku revitalizaciju, digitalnu transformaciju, zelenu tranziciju i ulaganja u obrazovanje želimo naše društvo učiniti pripremljenim za izazove koje nam nosi budućnost.

Zajedničkim naporima, međusobnim razumijevanjem i suradnjom možemo postići sve ciljeve koje smo sebi postavili u četvrtom desetljeću hrvatske obnovljene pune državnosti.
 
Imamo razloga biti ponosni, zahvalni i budućnost gledati s optimizmom!

Stoga vam želim ugodan koncert i uime cijele Vlade Republike Hrvatske svima od srca čestitam Dan državnosti!

Pisane vijesti