Na temelju danas dodijeljenih ugovora zaposlit će se 1.206 ljudi, a pomoć u kući dobit će 7.236 osoba

  • Slika /Vijesti/2024/Veljača/23 veljača/230224.jpg

Projekt Zaželi imao je dvije zadaće - vratiti žene i teško zapošljive osobe u ruralnim sredinama na tržište rada i pomoći onima koji su najranjiviji, a to su često naši najstariji, poručio je premijer Plenković danas sudjelujući na uručivanju nova 72 ugovora vrijedna preko 58 milijuna eura. Osim što je jedan od najboljih projekata Vlade, kad je riječ o socijalnoj politici, taj je projekt oduševio, naglasio je premijer, i nadležne članove Europske komisije. "To znači da smo pridonijeli pametnom korištenju europskih sredstava za problem koji postoji u brojnim državama članicama", rekao je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanom uručivanju 72 ugovora, u sklopu Poziva "Zaželi - prevencija institucionalizacije", u vrijednosti većoj od 58 milijuna eura. 
 
Provođenjem projekata u okviru Poziva Zaželi osigurava se povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.
 
Govoreći o projektu Zaželi, premijer Plenković naglasio je kako je njegova osnovna ideja bila povezati rješenje problema nezaposlenosti žena srednje životne dobi, većinom u ruralnim sredinama, i skrbi o starijim osobama i potrebitima.
 
"Zato smo nastojali ustrojiti jedan program koji je imao dvije zadaće. Prva je vratiti na tržište rada žene, kroz prvi i drugi poziv, a kroz treći i teško zapošljive osobe, u sredinama gdje drugih poslodavaca za njih realno nije bilo. I drugi pomoći onima koji su najranjiviji, a to su često naši najstariji", istaknuo je.
 
Pridonijeli smo pametnom korištenju europskih sredstava za problem koji postoji u brojnim državama članicama
 
Upravo zato, naglasio je, Vlada je ovako velika sredstva iz Europskog socijalnog fonda, kroz širu politiku aktivnih mjera zapošljavanja, plasirala upravo za takav projekt.
 
Dodao je kako smatra da je taj projekt jedan od najboljih projekata Vlade, kad je riječ o socijalnoj politici.
 
Kazao je kako je taj projekt oduševio i nadležne članove Europske komisije - i povjerenicu Ferreiru i povjerenika Schmita.
 
"To znači da smo mi pridonijeli pametnom korištenju i europskih sredstava za problem za koji sam siguran da postoji u brojnim državama članicama", rekao je predsjednik Vlade.
 
Premijer Plenković je naglasio kako će na temelju ugovora koji će se danas dodijeliti biti zaposleno 1.206 ljudi, a uslugu potpore i podrške dobit će 7.236 osoba.
 
Uz osiguravanje pomoći u kući, za starije osobe gradimo centre u 18 županija
 
U ovom konkretnom slučaju, dodao je, radi se čak i više o domaćim, nego o europskim sredstvima s obzirom da je Vlada iz proračuna dodijelila sredstva, s obzirom da je interes za ovim projektom  premašio sredstva na raspolaganju iz Europskog socijalnog fonda.
 
Smanjivanje institucionalizacije odnosno supstituiranje institucionalizacije adekvatnom pomoći na način da onaj koji pomaže i skrbi dolazi u kuću onoga kome je potpora potrebna, dodao je, načelni je politički cilj svih država, a program Zaželi je jedan od operativnih načina kako da se to učini.
 
U Vladi, naglasio je, pritom nisu zaboravili da ima i onih kojima je potrebna skrb, a nije im dovoljna samo pomoć u kući, nego moraju imati stručnu skrb stalno.
 
Stoga je Vlada riješila i pitanje izgradnje centara za starije osobe u 18 županija.
 
Pritom je bila slična situacija - iz europskih fondova na raspolaganju je bilo sredstava za osam centara, a ostalo je nadomjestila Vlada iz državnog proračuna kako bi dala mogućnost baš svim županijama koje su izrazile želju da se izgrade moderni centri za starije osobe.
 
Prosječna mirovina povećana za više od 50 posto, a lani provedeno i najveće usklađivanje ikada
 
Sve je to dio Vladine šire politike zapošljavanja i podizanja mirovina, kazao je premijer, podsjetivši da je prosječna mirovina u veljači 2024.  bila 557 eura, što je povećanje za više od 50 posto.
 
Ujedno je lani provedeno i najveće usklađenje mirovina ikada, uz sedam paketa pomoći u krizama direktnim uplatama dodatka umirovljenicima.
 
U tom je kontekstu naveo da će se i veliko povećanje plaća u državnoj i javnim službama za 250 tisuća zaposlenika osjetiti na ukupnom rastu plaća pa onda time i na usklađivanju mirovina.
 
"Dakle, jedno vuče drugo na afirmativan način i diže ekonomski i socijalni standard građana", poručio je.
 
Spomenuo je posebno i u ovoj prigodi Zakon o osobnoj asistenciji, koji broj korisnika diže sa 4.000 na 15.000.
 
Donesen je i novi Zakon o inkluzivnom dodatku koji će pomoći brojnim sugrađanima s invaliditetom, osobito onima kojima je najteže, a  novim Zakonom o dječjem doplatku kojim se za praktički dvije trećine djece u Hrvatskoj širi opseg onih na koje se odnosi i povećava iznos dječjeg doplatka.
 
Na kraju je zahvalio svima i kazao kako Program Zaželi predstavlja i provedbu politike ravnomjernog regionalnog razvoja i nacionalne skrbi za najugroženije.

Pisane vijesti