Grlić Radman: Rusija se treba povući s okupiranih ukrajinskih teritorija

Slika /Vijesti/2024/Veljača/23 veljača/Gordan_Grlic_Radman_23022024.jpeg

"Pozivamo Rusiju, koja je ničim izazvana izvršila agresiju na suverenu, neovisnu zemlju, članicu Ujedinjenih naroda, da se povuče s okupiranih teritorija. Osudili smo sve zločine počinjene s ruske strane, osobito prema nevinim civilnim žrtvama i najranjivijim skupinama, djeci i ženama. Osudili smo ilegalno deportiranje djece i svu torturu i seksualna zlostavljanja", poručio je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman uoči obraćanja Općoj skupštini UN-a.

Grlić Radman je u dvodnevnom posjetu New Yorku gdje sudjeluje na nizu događanja i rasprava u povodu druge obljetnice ruske invazije na Ukrajinu. 
 
Ministar će se obratiti Općoj skupštini UN-a u okviru tematske cjeline "Situacija na okupiranim teritorijima Ukrajine", a na marginama zasjedanja sastao se, među ostalima, s glavnim tajnikom UN-a Antonijom Guterresom.
 
Politička participacija svih konstitutivnih naroda u izvršnim i predstavničkim tijelima može osigurati budućnost BiH
 
Grlić Radman je rekao da je Guterresu prenio zabrinutost zbog nestabilnosti na zapadnom Balkanu i da mu je govorio o potrebi izmjena izbornog zakona u susjednoj zemlji te naporima koje ulaže Hrvatska kako bi Europska unija što prije otvorila pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom.
 
"Guterres cijeni napore glede toga i kao čovjek koji je bio 90-ih godina u Bosni i Hercegovini, vrlo dobro je poznaje", rekao je Grlić Radman. 
 
Hrvatski ministar je naglasio da jedino jednakost i politička participacija svih konstitutivnih naroda u izvršnim i predstavničkim tijelima može osigurati budućnost Bosne i Hercegovine. 

Izvor: Vlada  / Hina 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi | Gordan Grlić Radman