Na Vijeću za nacionalnu sigurnost raspravljen niz tema oko kojih je pronađen zajednički nazivnik

Slika /Vijesti/2020/11 studeni/23 studenog/IMG_5894.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u izjavi za medije osvrnuo se na održanu sjednicu Vijeću za nacionalnu sigurnost te najavio sutrašnji sastanak sa županima o borbi protiv COVID-19.

Izrazio je zadovoljstvo izlaskom oko 65.000 članova na unutarstranačke izbore HDZ-a, čime je osiguran novi unutarstranački legitimitet vodstvima županijskih, gradskih i općinskih organizacija uoči lokalnih izbora u svibnju iduće godine te  se kratko osvrnuo i na aktualni tjedan u Hrvatskom saboru.
 
"Sabor je počeo raspravom o amandmanima o proračunu, sutra je na dnevnom redu rasprava o Prijedlogu izmjena Ovršnog zakona, u srijedu izglasavanje Proračuna, glasanje o povjerenju ministru Ćoriću, potom na sjednici Vlade u četvrtak u drugo čitanje šaljemo paket porezne reforme." 
 
Sutra sastanak sa županima o borbi protiv Covida-19
 
Dodao je i da će se sutra održati sastanak sa županima o borbi protiv Covida 19 kako bi i sukladno informacijama s terena, zajednički mogli donositi najbolje odluke u cilju zaštite zdravlja naših sugrađana, održavanja društvenog i gospodarskog života te financijske stabilnosti.
 
Upitan o zaključcima sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost Plenković je rekao kako je o zaključcima objavljeno priopćenje te ih kratko rezimirao.
 
Konsenzus oko napada na Banske dvore te jačanja prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH
 
"Usvojene su smjernice rada sigurnosno-obavještajnih agencija, data je suglasnost suradnji s pojedinim službama nekih drugih zemalja, što su službe predložile, raspravljena je situacija koja se odnosi na radikalizaciju u društvu, osuđen je napad na Banske dvore 12. listopada, konstatirano je, i to konsenzusom, da je riječ o djelu s obilježjem terorizma, raspravljene su mjere koje treba poduzeti za smanjivanje radikalizacije u društvu ", kazao je Plenković.
 
Dodao je da su konstatirali suglasje oko položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini te zajedničkih napora u jačanju prava Hrvata kao konstitutivnog naroda, osobito biranja predstavnika Hrvata u predstavnička tijela Bosne i Hercegovine, uključujući u Predsjedništvo BiH.
 
Plenković je istaknuo da oko jačanje položaja Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda postoji širi konsenzus u Hrvatskoj, kao i oko zalaganja za prava Hrvata u Srbiji, Crnoj Gori.
 
Dodao je da su od potpredsjednika Vlade Davora Božinovića čuli informaciju o aktualnom stanju epidemije koronavirusa te su na kraju kratko raspravili situaciju u pravosuđu.
 
Na pitanje je li na sjednici bilo nesuglasja, Plenković je odgovorio niječno zaključivši da su raspravljane točke dnevnoga reda, te da drugih tema nije bilo.
 
"Raspravljali smo o nizu tema i po temama tražili zajednički nazivnik koji je vidljiv i iz priopćenja", zaključio je Plenković.
 
Priopćenje sjednice VNS
 
Dana 23. studenog 2020. održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost koju su zajednički sazvali Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković. 

Na sjednici su usvojene Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2021. godinu, sukladno Zakonu o sigurnosno obavještajnom ustavu te je odobrena uspostava suradnje sigurnosno-obavještajnih agencija sa stranim službama, sukladno iskazanim potrebama.
 
Članovi Vijeća razmotrili su stanje radikalizacije u hrvatskom društvu, te osudili napad na Trgu svetog Marka 12. listopada 2020.  kao kazneno djelo s obilježjima terorizma te su raspravili o mjerama koje se u vezi s tim mogu poduzeti. Vijeće je osudilo govor mržnje i neprihvatljive oblike ponašanja u društvu.
 
Vijeće je istaknulo daljnju potrebu zalaganja za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, prema duhu i slovu Daytonskog sporazuma, te važnost poštovanja prava biranja vlastitih predstavnika.
 
Vijeće je raspravilo o položaju Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori založivši se za osiguravanje reciprociteta u međusobnim odnosima, te je naglašena daljnja podrška hrvatskoj manjini u tim zemljama.
 
Članovi Vijeća primili su na znanje informaciju o aktualnom stanju u vezi s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.
 
Vijeće je raspravljalo o stanju u pravosuđu, s posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.


Pisane vijesti | Andrej Plenković