Nacionalni stožer od lokalnih zatražio pojačan nadzor pridržavanja mjera

Slika /Vijesti/2021/ožujak/19 ožujak/HN20210319959239.jpg

Broj zaraženih u Hrvatskoj porastao je u odnosu na prošli tjedan za 45 posto, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite, zato je od lokalnih stožera zatražen pojačani nadzor nad provedbom epidemioloških mjera i dosljednije sankcioniranje ugostitelja koji krše mjere.

Očito je da se u Hrvatsku preljeva još jedan ciklus zaraze, koji je krenuo iz južnih županija uz dominaciju novih varijanti koronavirusa, ustvrdio je ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera Davor Božinović na konferenciji za novinare.

Stoga je Nacionalni stožer od lokalnih stožera zatražio pojačan nadzor pridržavanja mjera, što uključuje dosljednije sankcioniranje, ali i predlaganje mjera. Jedna od njih je i sankcioniranje ugostitelja koji krše mjere.

Zbog nepridržavanja mjera nešto više od trideset ugostiteljskih subjekata je na popisu inspektorata i policije, a Božinović je poručio da oni koju budu kršili mjere neće imati pravo na kompenzaciju od države.

"To je izmjena uvjeta koju idućeg tjedna donosi Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, idemo to prepustiti instituciji koja je za to nadležna. Važno je da se poruka o nužnosti pridržavanja epidemioloških mjera uhvati svuda i što šire", poručio je Božinović.

Cilj je, kazao je, zadržati sustav postojećih mjera u Hrvatskoj u kojoj ljudi žive pod najmanjim restrikcijama dnevnih aktivnosti u odnosu na druge europske zemlje.

"Želimo postići da se zaustavi širenje virusa i što spremniji uđemo u turističku sezonu. Možemo uspjeti samo ako svatko preuzme odgovornost za ono što se događa na njegovom području", istaknuo je.

Ugostitelji koji su otvorili terase zatvorene plastičnim stjenkama ne pridržavaju se propisanih mjera i riskiraju poslovanje svojih kolega. U interesu je cijelog sektora da oni koji krše mjere i odgovaraju, rekao je Božinović.

Više cjepiva za područja gdje ima više starijih i kroničnih bolesnika

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 1112 novih slučajeva koronavirusa.

„Prema današnjim podacima, udio pozitivnih u testiranima je 17 posto, a u posljednjih 14 dana je 11,6 posto“, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Po 14-dnevnoj incidencijji, koja iznosi 284,45 na 100.000 stanovnika, trenutno smo na 8. mjestu u EU. Najnižu stopu ima Virovitičko-podravska županija (67,8) a najviše Primorsko-goranska županija (666,3), rečeno je.

Dosad su prijavljene 1862 sumnje na nuspojave, i to 1051 za Pfizer, 108 za Modernu, 701 za AstraZenecu, dok za dvije nije poznato o kojem se cjepivu radi.

Capak je rekao kako je izdana uputa zavodima za javno zdravstvo i obiteljskih liječnicima da se na područje gdje ima više starijih osoba i kroničnih bolesnika uputi više cjepiva. Tamo gdje je puno onih u prioritetnoj skupini koji se ne žele cijepiti, može se i mora cijepiti one iz sljedeće skupine.

Upitan jesmo li u Hrvatskoj imali slučajeva na koje upozorava Europska agencija za lijekove (EMA), gdje se sumnja na povezanost cijepljenja sa smrtnim ishodima, Capak je rekao kako se još čeka nalaz za smrt 33-godišnjeg muškarca, koji je umro 12 dana nakon cijepljenja.

"Kako postoje određeni prijepori između uputne dijagnoze iz sisačke bolnice u odnosu na prijave nuspojave liječnika obiteljske medicine i kliničku sliku koja je opisana na KBC-u Rebro, čekamo rezultate obdukcije, nakon čega ćemo moći reći radi li se o takvom slučaju", rekao je Capak.

Na stručnoj razini će se pratiti svaki detalj

Kad je riječ o pojavi krvnih ugrušaka kod žena, Capak je rekao kako to još mora biti istraženo jer se radi o vrlo rijetkim slučajevima. Otkad smo počeli cijepiti AstraZenecom, zabilježeno je 12 slučajeva tromboze venskih sinusa. To je nešto više od očekivanoga, a uglavnom se radi o ženama u dobi od 25 do 55 godina.

"EMA smatra da se to mora dobro istražiti pa još nije donijela odluku trebaju li se žene u toj dobi izuzeti od cijepljenja. To znači kako se smatra da taj rizik nije velik i da je za žene u toj dobi puno veća korist od cijepljenja nego što je prisutan rizik od bolesti", kazao je.

Upitan je li se spreman cijepiti AstraZenecom, kao i premijer Plenković koji je to potvrdio, ministar zdravstva Vili Beroš odgovorio je kako nema ništa protiv cijepljenja tim cjepivom.

"Apsolutno nemam ništa protiv cijepljenja AstraZenecom i to ću učiniti kada dođe vrijeme. Ako treba zbog kampanje, cijepit ću se AstraZenecom", rekao je Beroš.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić osvrnula se na jučerašnji zaključak EMA-e o cjepivu AstraZenece.

"Zaključak je da je rizik od blagih nuspojava puno manji od koristi i opasnosti od covida. I dalje će se na stručnoj razini pratiti svaki detalj i sve potencijalne nuspojave koje mogu biti vezane uz cijepljenje", rekla je Markotić.

Stožer: U Hrvatskoj 1112 novih zaraza koronom

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 1112 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 pa je u petak od 6426 aktivnih slučajeva 918 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih je 80 na respiratoru, a umrlo je 17 osoba, priopćio je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je zabilježeno 255 619 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 5743 umrle, oporavilo se 243 450 osoba od kojih 785 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 21 803 osobe.

Do danas je ukupno testirano 1 461 537 osoba, od toga 6 553 u posljednja 24 sata.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti