Naša ambicija je zaključiti pregovore o Višegodišnjem financijskom okviru tijekom hrvatskog predsjedanja EU-om

Slika /Vijesti/2019/05 Svibanj/9 svibanj/Izjava.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je intervju za europsko izdanje političkog portala politico.eu u kojem je, između ostalog, govorio o planovima za vrijeme hrvatskog predsjedanja  Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine te ulasku Hrvatske u Schengen i europodručje. 

Predsjednik Vlade Plenković kazao je da želi zaključiti pregovore o dugoročnom proračunu Europske unije tijekom šestomjesečnog predsjedanja Hrvatske Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine.
 
"Naša ambicija je zaključiti pregovore o Višegodišnjem financijskom okviru jer je vrlo jasno da će taj ključni dosje, barem djelomično, završiti na našem stolu'', kazao je.
 
Predsjednik Vlade ponovio je da Hrvatska, kao najmlađa članica Europske unije, koja se pridružila 2013., ima za cilj pridružiti se Schengenu i uvesti euro, pojasnivši kako je ambicija to postići u mandatu sljedeće Europske komisije i Europskog parlamenta.
 
"Rekao bih najprije Schengen, a onda kasnije euro", dodao je Plenković.
 
U Zagrebu summit država EU-a i država jugoistoka Europe
 
Najavivši kako će predsjedanje Hrvatske Vijećem EU-a biti prigoda za stavljanje teme proširenja visoko na dnevni red Unije, Plenković je naglasio da će se u Zagrebu tijekom predsjedanja održati summit čelnika zemalja Europske unije i čelnika država jugoistočne Europe.
 
"Vjerujem da će u 2020. biti pravi trenutak da vidimo što možemo učiniti kako bismo riješili otvorena pitanja između država u našem susjedstvu i da ćemo imati novi program njihove institucionalne dinamike u odnosu na Europsku uniju u narednom desetljeću", istaknuo je Plenković.
 
Predsjednik Vlade kazao je da nitko ne želi spominjati proširenje, osobito ne prije europskih izbora, ocijenivši da ukoliko EU bude previše neodlučna po toj temi, treba voditi računa o uključivanju drugih velikih igrača u susjedstvu.
 
Na opasku novinara da to uključuje Kinu, Rusiju i Tursku, premijer je dodao da oni ne predstavljaju prijetnju, već artikuliraju svoje interese.
 
Jačanje odnosa Hrvatske s Kinom
 
Predsjednik Vlade govorio je i o odnosima s Kinom. U Dubrovniku je u travnju održan 8. sastanak zemalja srednje i istočne Europe i Kine, a Plenković se osvrnuo i na rad kineske tvrtke China Road and Bridge Corporation koja gradi Pelješki most.
 
Kazao je da ne vidi problem u svojem pristupu prema Kini, dodavši da je kineska tvrtka odabrana putem transparentnog javnog natječaja te su zaključci summita u Dubrovniku bili u potpunosti usklađeni s onima sa zadnjeg summita EU-a i Kine.
 
"Nije bilo lako objasniti Komisiji da Pelješki most spaja dva dijela države. Ali taj most postat će trajni spomenik članstvu u Europskoj uniji", naglasio je Plenković, podsjetivši da se izgradnja Pelješkog mosta sufinancira s bespovratnih 357 milijuna eura iz fondova EU-a.
 
Granični spor Hrvatske i Slovenije riješiti bilateralno

 
Što se tiče graničnog spora Hrvatske i Slovenije, predsjednik Vlade je podsjetio da Hrvatska ima dobre odnose s Ljubljanom i da je spor moguće riješiti kroz bilateralne pregovore.
 
Osvrnuo se i na izjavu slovenskog premijera Marjana Šareca koji je u nedavnom intervjuu za Politico izjavio da je Komisija naklonjena Hrvatskoj u tom sporu jer je na njenom čelu stranka koja je članica EPP-a.
 
"Komisija je uradila jedinu moguću stvar, a to je da nama ostavi da bilateralno riješimo stvar", rekao je Plenković.
 
Budućnost Europske unije
 
Predsjednik Vlade Plenković će u četvrtak u Rumunjskoj zajedno s čelnicima država članica Europske unije, osim Therese May, raspravljati o budućnosti Unije, ali i procesu budućih imenovanja na najvažnije EU pozicije nakon što završe europski izbori.
 
Plenković je u svom govoru u Centru za europsku politiku istaknuo da je Europa mjesto na kojem se nalaze društva s najvećom jednakosti na svijetu i s najvećom kvalitetom života. Pozvao je na postizanje dogovora o migrantskoj krizi na način da se nijedna država Europske unije ne stavi u teži položaj zbog svojeg geografskog položaja. Naglasio je kako treba težiti EU koja je agilna, a ne fragilna, koja je ujedinjena, a ne razjedinjena te koja aktivno prati globalne procese izvan svojih okvira, umjesto da se zatvara k sebi.
 
Kasnije ovog mjeseca, 18. svibnja, Plenković će na predizbornom skupu u Zagrebu ugostiti Manfreda Webera, kandidata EPP-a za mjesto predsjednika Europske komisije te njemačku kancelarku Angela Merkel.
 
"Weber je naš prijatelj i taj događaj u Zagrebu će biti prilika da mu se pruži puna podrška", poručio je Plenković.
 
Ja sam premijer Hrvatske, to je moj posao
 
Upitan bi li njemačka kancelarka Merkel mogla preuzeti jednu od ključnih EU pozicija, predsjednik Vlade je kazao da to nije čuo.
 
"To nisam nikad čuo, niti od nje, niti od bilo koje druge osobe kojoj vjerujem", rekao je Plenković.
 
Predsjednik Vlade jasno je stavio do znanja da nije čuo glasine po kojima je i sam zainteresiran za visoku poziciju u EU.
 
"Ja sam premijer Hrvatske, to je moj posao", naglasio je Plenković.
 
Izvor: politico.eu https://www.politico.eu/article/croatian-prime-minister-andrej-plenkovic-european-ambition/

Pisane vijesti