Nasilje u obitelji zahtijeva angažman svih resora

  • Slika /Vijesti/2019/04 Travanj/08 travnja/DSC_6088.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas s predstavnicama brojnih udruga, ustanova i organizacija koje brinu o žrtvama obiteljskoga nasilja. Poruka sastanka je jačanje institucija, obrazovanje od najmlađih dana, rad na harmoničnim obiteljima, rad uopće na preduvjetima kvalitetnijega života u društvu, suzbijanje svih onih fenomena koji, nažalost, ljude nekada skrenu sa nekog normalnog, razumnog, racionalnog ponašanja.

Cijeli proces svih nadležnih institucija treba fokusirati na žrtvu

Nakon sastanka, u obraćanju medijima, predsjednik Vlade Plenković zahvalio je svima na dijalogu i dugogodišnjem doprinosu svih organizacija na rješavanju negativnog fenomena nasilja nad ženama, djecom i u obitelji koji postoji u hrvatskom društvu.

"Mi smo danas imali prigodu saslušati ideje i prijedloge onih predstavnica koje se ovim poslom bave drugi niz godina.  Taj vrijedni doprinos omogućit će hrvatskoj Vladi i nadležnim resorima da, prije svega u aktivnostima unaprjeđenja zakonskog i institucionalnog okvira, financijskih sredstava koja se alociraju za rješavanje ovog problema kao i na aspektima obrazovanja i senzibiliziranja hrvatske javnosti učinimo boljim konačne rezultate u borbi protiv nasilja", istaknuo je Plenković.

Kazao je kako je ključna poruka da se cijeli proces svih nadležnih institucija, kao i zakonskog okvira treba fokusirati na žrtvu.

Želimo podići kapacitete svih institucija u procesu borbe protiv nasilja u obitelji

"Mi smo ratificirali i međunarodne konvencije i unaprjeđujemo naše zakonodavstvo. Želimo podići kapacitete svih institucija u odnosu na rješavanje pitanja nasilja u obitelji. Svjesni smo da u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, županijama, gradovima, moramo omogućiti bolje smještajne kapacitete svih ovih institucija, kao i naći odgovarajuće načinje njihovog financiranja. Na taj način će predstavnici udruga u tjednima i mjesecima pred nama, sudjelovati u radu različitih radnih skupina i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva pravosuđa i Ministarstva unutarnjih poslova", poručio je predsjednik Vlade.

Naglasio je kako Vlada želi da ovaj veliki pothvat unaprjeđenja zaštite žrtve, sankcioniranja počinitelja  i potpore žrtvi nakon što se dogodi krizna situacija,  obrazovanja i podizanja svijesti u javnosti bude zajednički napor koji će smanjiti nasilje Hrvatskoj.

Po prvi puta konkretna politička volja za promjenama

Potom je Maja Mamula, iz Ženske sobe-Centra za seksualna prava zahvalila na sastanku, ističući da nakon 26 godina rada u ovom području, prvi puta vidi konkretnu političku volju da se dogode konkretne promjene. Kazala je da su prvi puta organizacije civilnoga društva koje niz godina rade na ovom području, tretirane kao ravnopravni partneri i partnerice, a njihove su sugestije shvaćene vrlo ozbiljno.

"Ne kao dosad, kad smo nešto tražile i zahtijevale i nailazile na zidove, nego se stvarno stječe vrlo konkretan dojam da će se napraviti poboljšanje s ciljem suzbijanja svih oblika nasilja nad ženama i u obitelji te seksualnoga nasilja. Vjerujem da je današnji sastanak ozbiljan korak da se svi ujedinimo i napravimo nešto konkretno".

Osviještenost društva o potrebi da se o nasilju progovori i da ga se zaustavi

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jelena Lončar također je izrazila zadovoljstvo današnjim sastankom. Kazala je da su predsjednika Vlade i nadležnu ministricu, upoznali sa svim problemima,  od neujednačenog financiranja, provedbe zakona,  različitih interpretacija  sudova i centara za socijalnu skrb, do porasta broja starijih osoba žrtava obiteljskog nasilja. Sve to, smatra ravnateljica Lončar, ukazuje na osviještenost društva o potrebi da se o nasilju progovori i da ga se zaustavi.  

"Zadovoljni smo sastankom, vjerujemo da će zaključci koje smo rezimirali uroditi plodom, na dobrobit svih žrtava, osobito djece koja u tim situacijama najviše ispaštaju", dodala je.

I predsjednica Autonomne ženske kuće Zagreb, Neva Tölle kazala je da je ugodno iznenađena vremenom koje je predsjednik Vlade posvetio ovom sastanku. "To je premašilo sve rekorde, to dosad nismo doživjele. Vrlo je aktivno sudjelovao, slušao, bilježio i sve rezimirao tražeći potvrdu je li dobro razumio. Čini mi se da su po pitanju nulte tolerancije na nasilje krenuli puhati neki novi vjetrovi", poručila je i dodala kako vjeruje da će se na tome tragu i ostati.

Eliminacija nelogične i neujednačene prakse

Ravnateljica Doma za djecu i odrasle – žrtve obiteljskoga nasilja "Duga Zagreb"  Željka Barić, navela je svi imamo isti cilj. Dotaknuli smo niz važnih tema; prvi put imam osjećaj da nas se dobro čulo i nadam se napretku u tom smjeru, da se sve što smo naznačili doista i popravi, na dobrobit svih žrtava, bez obzira na spol i dob, jer žrtva je uvijek u pravu i treba joj pomoći", rekla je.

Na novinarski upit o novom protokolu u postupanju u slučaju nasilja u obitelji i eventualnim spornim detaljima, predsjednik Vlade Plenković kazao je kako javno savjetovanje i postoji da se nacrt jednoga dokumenta  popravi.

Dodao je da je Vlada otvorena za dijalog, pojasnivši da sve organizacije i udruge i ljudi koji godinama u njima predano rade,  imaju možda više iskustva od pojedinaca koji su pripremili protokol.

"Bitna poruka je da moramo eliminirati nelogične i neujednačene prakse do kojih dolazi u različitim fazama tretiranja nasilja,  odnosa prema počiniteljima, prava djece i zaštite žrtve,  pri čemu ne smije dolaziti do sekundarne viktimizacija. Mi u hrvatskome društvu moramo emancipirati ovu temu.

Živimo u 21. stoljeću i ne možemo se ovom temom baviti na način da se nadamo da nitko nije ništa čuo ni vidio, to ne dolazi u obzir", naglasio je.
 
Važnost senzibilizacije javnosti na fenomen nasilja

Dodao je da je taj fenomen gori nego što službene statistike govore te da se društvo u svim segmentima mora s njime suočiti. 

"Što bude više rasprave o tome, što javnost bude senzibiliziranija, to će biti manje takvih djela, kaznenih ili prekršajnih. Velika je intencija da većina tih djela bude kazneno djelo, to smo već jednom rekli, mi ćemo sankcije pooštriti, međutim, ni to nije dovoljno. Odvraćajuća uloga penalne politike je samo jedan aspekt. Jačanje institucija, obrazovanje od najmlađih dana, rad na harmoničnim obiteljima, rad uopće na preduvjetima kvalitetnijega života u društvu, suzbijanje svih onih fenomena koji, nažalost, ljude nekada skrenu sa nekog normalnog, razumnog, racionalnog ponašanja. Zato je to jedan kompleksan, cjelovit društveni problem koji zahtjeva angažman svih resora. Stoga se ovaj protokol odnosi na desetak institucija i svi smo mi toga svjesni te će svatko morati dati svoj doprinos i više nego što je to bilo do sada", zaključio je predsjednik Vlade.



Pisane vijesti | Andrej Plenković