Ne smijemo zaboraviti koliko je nedužnih života pokošeno u Domovinskom ratu i koja je cijena plaćena za slobodu Hrvatske

  • Slika /Vijesti/2020/10 listopad/21 listopad/20.jpg

Premijer Plenković poručio je danas da je žrtva hrvatskih branitelja i civila temelj naše države i zalog naše budućnosti te da je moralna dužnost, ali i ustavna obveza, štititi dostojanstvo hrvatskih branitelja, čuvati vrijednosti i prenositi povijesnu istinu o Domovinskom ratu. "Danas 25 godina nakon završetka rata – imamo obvezu izgrađivati bolju Hrvatsku, okrenutu budućnosti, jer to dugujemo cijeloj Hrvatskoj, ali ponajprije vama i svim žrtvama na koje čuvamo trajan spomen", istaknuo je na komemoraciji za nevine civilne žrtve u Baćinu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na obilježavanju 29. godišnjice stradanja civila u Baćinu. Obraćanje predsjednika Vlade tom prigodom donosimo u cijelosti:
 
"Poštovane obitelji žrtava poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civila, poštovani hrvatski branitelji, poštovani izaslaniče predsjednika Republike, generale Mareković, poštovani izaslaniče predsjednika Hrvatskoga sabora, zastupniče Celjak, poštovani potpredsjedniče Vlade i ministre hrvatskih branitelja, Tomo Medved, poštovani župane, gospodine Žinić, poštovana načelnice Općine Hrvatska Dubica, gospođo Karagić, poštovani saborski zastupnici, gospođo Petir i gospodine Katičić, poštovani predstavnici drugih gradova i općina s područja Sisačko-moslavačke županije, dame i gospodo, poštovani župniče Jurković,  
 
pozdravljam vas povodom obilježavanja 29. obljetnice od počinjenja masovnog pokolja nad hrvatskim stanovništvom ovdje u Baćinu, gdje smo se okupili kako bismo odali počast nevinim žrtvama tog stravičnog zločina.
 
Uime Vlade, izražavam duboku sućut i poštovanje članovima obitelji čiji su očevi, majke, bake i djedovi ovdje ubijeni na današnji dan 1991. godine.
 
Bolna sjećanja na teške ljudske sudbine i brojne obiteljske tragedije i danas žive u svima nama.
 
O tome koliko su svakome od vas bile bolne protekle godine i koliko je bolan današnji dan, jedino vi možete znati.
 
Općina Hrvatska Dubica, naseljena hrvatskim stanovništvom, u Domovinskom ratu postala je simbol hrvatskog otpora i jedno od najvećih stratišta sa 137 žrtava, 39 hrvatskih branitelja i 98 civila.
 
Prije 29 godina ovdje je mučki ubijeno najmanje 71 hrvatski civil, čiji su posmrtni ostaci dosad ekshumirani, a identificirani su i dostojno sahranjeni posmrtni ostaci 56 osoba.
 
U masovnoj grobnici Baćin-skela – drugoj najvećoj nakon Ovčare – ekshumirano je 56 žrtava, a identificirano 44, dok je u 15 pojedinačnih grobnica, ekshumirano još 15 žrtava, od kojih je 12 identificirano.
 
Gotovo sve identificirane žrtve su Hrvati, više od pola su bile žene, a većina ih je u trenutku ubojstva bilo starije od 60 godina – najstarija među njima imala je 90 godina.
 
Premda nikoga nisu ugrožavali, ubijeni su samo zato što su odlučili ostati u svojim domovima. U domovima iz kojih su ih 20. listopada 1991. srpski pobunjenici i njihova paravojska odveli i zatočili u Vatrogasnom domu. Sutradan su ovdje smaknuti.
 
Naša je dužnost nastaviti s procesuiranjem svih ratnih zločina
 
Pokolj nad stanovnicima Hrvatske Dubice, Baćina i Cerovljana  jedan je od većih zločina predstavljenih u Tužbi Republike Hrvatske protiv Republike Srbije za genocid.
 
Za sve te zločine neupitna je odgovornost agresorske JNA, srpskih pobunjenika i paravojnih postrojbi samoproglašene SAO Krajine.
 
Za ratni zločin u Baćinu, osuđena su u odsutnosti sedmorica pripadnika srpskih paravojnih postrojbi i ondašnje paravlasti na 125 godina zatvora.
 
Za ovaj su zločin u Hagu, između ostalih, optuženi i Slobodan Milošević, koji je umro prije izricanja presude, i Mile Martić, koji je osuđen na 35 godina zatvora.
 
A ovaj zločin zastupljen je u većem broju optužnica Tužiteljstva Međunarodnog kaznenoga suda za bivšu Jugoslaviju kao i pri nacionalnim sudovima.  
 
To je važno kako ne bi bilo dilema o tome što se ovdje dogodilo i tko je kriv za ove zločine, koje ne smijemo nikada zaboraviti.
 
Naša je dužnost i da nastavimo s procesuiranjem svih ratnih zločina, bez obzira na nacionalnost žrtve ili počinitelja.
 
To dugujemo žrtvama, i vama, članovima obitelji, koji imate pravo na pravdu.
 
Njegujući svoju povijest, koju čine i ovakvi teški i bolni trenuci, ne smijemo i nećemo zaboraviti koliko je nedužnih života pokošeno u Domovinskom ratu i koja je cijena plaćena za slobodu Hrvatske.
 
Nećemo posustati dok ne pronađemo i posljednju nestalu osobu
 
Odnos prema žrtvi hrvatskih branitelja i civila ispit je savjesti za svakoga od nas. Oni su temelj naše države i zalog naše budućnosti.
 
Kada je riječ o odnosu prema hrvatskim braniteljima, moralna nam je dužnost, ali i ustavna obveza štititi njihovo dostojanstvo, čuvati vrijednosti i prenositi povijesnu istinu o Domovinskom ratu.
 
To je također važno jer budućnost u miru možemo graditi samo na istini koja se temelji na činjenicama, na suradnji sa svima u pronalasku nestalih.
 
U Baćinu, Hrvatskoj Dubici i Cerovljanima još uvijek tragamo za 24 nestala hrvatska civila.
 
Naša je dužnost da nastavimo tragati za svim nestalima, i u tome nećemo posustati dok ne pronađemo posljednju nestalu osobu. To je naša dužnost i obveza hrvatske države i njenih institucija.
 
Svjesni svoje odgovornosti intenzivirali smo proces traženja nestalih te smo po prvi put donijeli Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu. 
 
Nismo zaboravili ni civilne žrtve Domovinskog rata. Prvi put sada predlažemo Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata koji će na sveobuhvatan način regulirati otvorena pitanja civilnih stradalnika Domovinskog rata.
 
Nastavljamo graditi zemlju kakvu su sanjali oni koji su se za nju borili
 
Sve što smo ostvarili, postigli smo u partnerstvu Vlade s udrugama iz Domovinskog rata.                      
 
Takvo partnerstvo potrebno nam je u svim segmentima društva kako bismo nastavili graditi zemlju kakvu su sanjali oni koji su se za nju borili, ali je nisu doživjeli slobodnom.
 
Danas  25 godina nakon završetka rata – imamo obvezu izgrađivati bolju Hrvatsku, okrenutu budućnosti, jer upravo to dugujemo svim našim sugrađanima, a ponajprije vama i svim žrtvama na koje čuvamo trajan spomen.
 
Ovim današnjim okupljanjem čuvamo sjećanje na dane tuge, ali i dane prkosa i hrabrosti.
 
Još jednom vam, dragi članovi obitelji stradalih mještana Baćina, izražavam najdublju sućut, a žrtvama vječna hvala za slobodu Hrvatske!"

Pisane vijesti | Andrej Plenković