Nema revizije Vatikanskih ugovora, suradnja s Katoličkom crkvom i svim vjerskim zajednicama je kvalitetno uređena

Slika /Vijesti/2019/02 Veljača/7 veljače/DSC_3392.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je danas kako neće biti revizije Vatikanskih ugovora. Također,  kazao je da Vlada odbija interpelaciju o svom radu vezanu uz proces nabave višenamjenskih borbenih aviona, ustvrdivši da je sve što je ova Vlada radila u tom pogledu bilo odlučnije i hrabrije od ijedne Vlade do sada.

Otvarajući današnju sjednicu Vlade, premijer Plenković zahvalio je svima na izvrsnoj pripremi i organizaciji sjednice Vlade koja je krajem prošloga tjedna održana u Dubrovniku. Ocijenio je da je sadržaj sjednice, kao i cijeli program posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji se odnosio na brojne razvojne projekte, bio jako dobar.
 
4,5 milijarde kuna projekata za Dubrovačko-neretvansku županiju
 
„Vrijednost ugovora, odluka i sporazuma koji su potpisani, od čak 4,5 milijarde kuna, značajan je signal koliku važnost pridajemo toj županiji“, istaknuo je premijer Plenković.
 
Kao primjer važnosti hrvatskoga članstva u Europskoj uniji za Dubrovačko-neretvansku županiju naveo je dva velika infrastrukturna projekta sufinancirana bespovratnim europskim sredstvima. Za Pelješki je most osigurano, podsjetio je, 357 milijuna eura bespovratnih sredstava, a za modernizaciju Zračne luke Dubrovnik preko 165 milijuna eura.
 
Jasno ne reviziji Vatikanskih ugovora
 
Od ostalih aktualnih tema izdvojio je jučerašnju raspravu u Hrvatskome saboru, održanu na inicijativu nekih stranaka, o reviziji ugovora između Republike Hrvatske  i Svete Stolice. Ponovio je da se ova Vlada i parlamentarna većina jasno protive takvim inicijativama.
 
„Smatramo da je naša suradnja i s Katoličkom crkvom u Hrvatskoj i sa svim drugim vjerskim zajednicama kvalitetno i dobro uređena, pridonosi našem društvu u cjelini i nastavit ćemo raditi u tom duhu suradnje i partnerstva i provoditi četiri ugovora koja su na snazi. Prema tome, za nas tu nema nikakve dileme i kažemo vrlo jasno ne reviziji“, poručio je predsjednik Vlade.
 
Odbačena interpelacija u vezi s procesom nabave borbenih aviona
 
Vlada će s današnje sjednice Saboru uputiti odgovor na interpelaciju koju je podnijelo 16 zastupnika SDP-a u vezi s procesom nabave višenamjenskog borbenog aviona. Predsjednik Vlade će, zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, u Hrvatskome saboru braniti stav Vlade, kada se dogovori termin te rasprave.
 
„Odbacujemo i odbijamo ovu interpelaciju jer je sve što je ova Vlada radila u tom pogledu bilo i odlučnije i hrabrije glede modernizacije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nego ijedna Vlada do sada. Poduzeli smo sve što smo mogli da Hrvatskoj osiguramo nove zrakoplove, koji su kvalitetni, moderni, dobro opremljeni i, ono što je najvažnije, cjenovno priuštivi u razdoblju od deset godina bez bilo kakvih skrivenih troškova. Nažalost, iz razloga koji su bili van mogućnosti utjecaja naše Vlade i uopće Hrvatske, ta se transakcija na kraju nije dogodila i iz tog posla ćemo izvući određene pouke“, poručio je premijer Plenković.
 
Naglasio je da je odlučnost da Hrvatska modernizira Hrvatsko ratno zrakoplovstvo jednako snažna kao i prošle godine te najavio da će se, nakon odgovarajućih dodatnih analiza i priprema,  krenuti u nove aktivnosti u tome pogledu.
 
Hrvatska sama obnovila i izgradila 156 tisuća kuća – to je 10 Šibenika 
 
Osvrnuo se potom na posjet grčkog predsjednika Pavlopoulosa kazavši da je s njim imao izrazito dobre razgovore, koji su potvrdili vrlo prijateljske odnose Hrvatske i Grčke. Posebno je važnim istaknuo to što dvije zemlje dijele slične stavove o budućnosti Europe i o europskoj perspektivi zemalja jugoistočne Europe, kao i o aktivnostima vezanim uz kontrolu granice u pogledu migracijska kretanja.
 
Najavio je da će se na današnjoj sjednici Vlade naći i Uredba o kriterijima za bodovanje prijava za stambeno zbrinjavanje.

Podsjetio je na podatke o tome koliko je hrvatska država uložila u saniranje ratnih šteta u protekla dva desetljeća te da je dvije trećine Hrvatske obuhvaćeno zakonom o stambenom zbrinjavanju na potpomognutom području.
 
„U provedbi programa obnove i stambenoga zbrinjavanja do sada smo uložili 22 milijarde kuna. Hrvatska je sama obnovila ili izgradila 156 tisuća kuća i stanova. To je kao da smo sagradili 10 Šibenika“, rekao je premijer Plenković poručivši da tu činjenicu treba kontekstualizirati na odgovarajući način kada je riječ o gospodarskom rastu i naporima u hvatanju koraka s razvijenijim članicama Europske unije.
 
Dodao je da je taj proces ujedno dio demografske revitalizacije, posebno važan za one dijelove Hrvatske gdje je prisutna depopulacija.



Pisane vijesti | Andrej Plenković