Neopravdana poskupljenja ukazuju na manjak društvene solidarnosti i odgovornosti, država neće ovo odgledati bez reakcije

Slika /Vijesti/2023/Siječanj/05 siječnja/Plenković 6.jpg

Premijer Andrej Plenković kazao je da su neka trgovačka društva iskoristila konverziju kako bi neopravdano podizala cijene. Dodao je da je Vlada stoga zadužila sve nadležne resore da pojačaju nadzor gospodarskih subjekata, a Ministarstvo gospodarstva da poduzme sve mjere kako bi prikupilo potpune i točne informacije o kretanju i praćenju cijena. "Država neće ovo odgledati bez reakcije, a svi koji misle da mogu u ovoj situaciji od jedne izrazito pozitivne i korisne stvari svojom neodgovornom poslovnom politikom baciti sjenu ili naštetiti strateškom uspjelu države, Vlade, društva i svih nas, u tome neće uspjeti", poručio je.

Na početku uvodnog dijela 183. sjednice, predsjednik Vlade Andrej Plenković zaželio je još jednom hrvatskim građanima, te Hrvatima izvan Hrvatske sretnu i uspješnu 2023. godinu.

Ulazak Hrvatske u Schengensko područje i eurozonu

Potom je premijer podsjetio da je 1. siječnja simbolično i prigodno obilježen ulazak Hrvatske u Schengenski prostor i eurpodručje, ocijenivši to jednim od važnih, povijesnih i transformativnih trenutaka za Hrvatsku, njezine građane i gospodarstvo. 

Naglasio je da je Hrvatska za sada jedina zemlja Europske unije koja je istoga dana postala članica i Schengenskoga prostora i eurpodručja.

"Mi smo dugo radili u našem prvom i drugom mandatu da ispunimo kriterije, provedemo reforme, ostvarimo ove strateške ciljeve kojima je hrvatski narod dugo težio i time se pozicioniramo u najuži krug procesa europske integracije", rekao je Plenković.

Dodao je da je Hrvatska među 15 zemalja koje su i u NATO-u i u Europskoj uniji, Schengenu i eurpodručju. "Dakle, ne možemo biti više u jezgri europskoga procesa nego što smo to danas", poručio je premijer, zahvalivši svima koji su pridonijeli da se realiziraju ti strateški ciljevi.

Predsjednik Vlade zahvalio je i predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i slovenskoj predsjednici Nataši Pirc Musar, koje su prisustvovale obilježavanju hrvatskog ulaska u Schengen na Bregani. Predsjednica Europske komisije bila je i u Zagrebu na obilježavanju ulaska Hrvatske u eurpodručje.

Uvođenje eura hrvatsko gospodarstvo čini snažnijim i zaštićenijim

Spomenuo je i druga događanja kojima su obilježena ova dva velika događaja za Hrvatsku. Podsjetio je i da je na graničnom prijelazu Bergana u noći sa subote na nedjelju bio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a na graničnom prijelazu Goričan-Letenye ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Dobro je da više nemamo graničnih kontrola, dok uvođenje eura hrvatsko gospodarstvo čini snažnijim i zaštićenijim", poručio je Plenković.

Podsjetio je da Hrvatska sa zemljama Schengenskoga prostora ostvaruje 67% izvoza i 75% uvoza. Dodao je i da turisti koji dolaze iz tih zemalja ostvaruju 82% noćenja u Hrvatskoj.

Sa zemljama eurpodručja ostvarujemo 52%izvoza, 59% uvoza, te 60% noćenja turista.

Podsjetio je i da su uoči 1. siječnja održani sastanci Nacionalnog vijeća za uvođenje eura i sastanak Radne skupine za Schengen. "Tamo smo prošli svu logistiku za ulazak u Schengen i za ulazak u eurozonu. Sve je prošlo dobro i bez poteškoća", kazao je premijer. Zahvalio je bankama, FINA-i, Pošti i svima koji su učinili sve za prelazak na euro. "Molim sve za strpljenje za period dok još imamo kunu", dodao je.

Vlada zadužila sve nadležne resore da pojačaju nadzor gospodarskih subjekata

Predsjednik Vlade Plenković izvijestio je da je održao sastanak s nadležnim ministrima te predstavnicima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata vezano uz zaštitu potrošača od neopravdanog dizanja cijena.

"Neka trgovačka društva iskoristila su konverziju kako bi neopravdano podizala cijene, za što ne postoji nikakav razlog ni opravdanje, budući da se ona obavlja bez naknade," rekao je Plenković.

Vlada stoga, nastavio je, zadužuje sve nadležne resore da pojačaju nadzor gospodarskih subjekata, a Ministarstvo gospodarstva da poduzme sve mjere kako bi prikupilo potpune i točne informacije o kretanju i praćenju cijena.

Kazao je i da je Vlada zadužila i Ministarstvo poljoprivrede da prikupi podatke o kretanju cijena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a sve nadležne resore da razmotre pripremu izmjena odgovarajućih propisa i drugih akata Vlade kako bi se još bolje zaštitili potrošači.

"To ćemo napraviti, a kad kažem mjere, da ne bi bilo dilema, mislim i na subvencije i druge poreze. Država neće ovo odgledati bez reakcije, a svi koji misle da mogu u ovoj situaciji od jedne izrazito pozitivne i korisne stvari svojom neodgovornom poslovnom politikom baciti sjenu ili naštetiti strateškom uspjelu države, Vlade, društva i svih nas, u tome neće uspjeti", poručio je Plenković.

Najavio je da će sve službe izaći na teren kako bi ispravile sve ovo što nam neodgovorni pojedinci čine, bez ikakva razloga.

"Dizati cijene, baciti sjenu na uvođenje eura i pridonositi inflaciji, to je nepoštena praksa i to neće ići", kazao je premijer.

Rekao je da je Vlada bila svjesna i upozoravala da će doći do minimalnog povećanja cijena uslijed konverzije, od zanemarivih 0,2% i 0,4%, što je bio slučaj u drugim zemljama kada su uvodile euro, ali da ni globalne ni nacionalne okolnosti nisu takve da pohlepa prevlada nad odgovornošću.

Velika većina poduzetnika pridržava se pravila

Neopravdana poskupljenja smatra premijer ukazuju na manjak društvene solidarnosti i odgovornosti onih aktera koji svojim radnjama bezrazložno potiču povećanje inflacije.

Dodao je da prelazak na euro nije situacija koju pojedinci trebaju iskoristiti da bi ostvarivali ekstra profit nad građanima koji se ionako suočavaju s posljedicama šire energetske i prehrambene krize.

To je, kako je rekao, jasno rečeno i predstavnicima trgovačkih lanaca i udruženja na ovotjednom sastanku u Ministarstvu gospodarstva.

S druge strane, premijer je pozdravio što se, kako je kazao, velika većina poduzetnika pridržava pravila i njih pozvao da se distanciraju od onih koji ih krše i time bacaju sjenu na društvenu odgovornost svih hrvatskih poduzetnika.

Ožalošćeni odlaskom pape emeritusa Benedikta XVI.

Premijer Plenković je još jednom izrazio žaljenje u povodu smrti pape emeritusa Benedikta XVI., izrazivši sućut papi Franji, kardinalu Josipu Bozaniću i svim katoličkim vjernicima, koji su, kako je rekao, ožalošćeni kao i mi njegovim odlaskom.

Podsjetio je da je papa Benedikt XVI. boravio u pastoralnom pohodu Hrvatskoj u lipnju 2011.

"Tijekom svog posjeta imao je sjajne poruke o pripadnosti hrvatskog naroda Europi", kazao je Plenković, dodavši da su danas na njegovom ispraćaju ministri Nina Obuljen Koržinek i Gordan Grlić Radman.

Sretno prijateljskoj Švedskoj u predsjedanju Vijećem Europske unije   

Predsjednik Vlade zahvalio je Češkoj, koja je predsjedala Vijećem Europske unije zadnjih šest mjeseci.

"Češko predsjedanje ostat će upamćeno kao jedno od epohalnih što se tiče Hrvatske zbog konačnih odluka o Schengenu i euru", ustvrdio je premijer, zažalivši sreću prijateljskoj Švedskoj, koja je preuzela predsjedanje prije nekoliko dana.   

Na kraju svog uvodnog obraćanja, premijer je svim vjernicama i vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti od srca čestitao Božić.



Pisane vijesti