Nije zatraženo ni dano odobrenje za transakciju u Fortenovi, najvažnije da kompanija normalno funkcionira

Slika /Vijesti/2022/11 studeni/4 studeni/Plenković 8.jpg

Premijer Andrej Plenković kazao je danas kako je izgledno da je operacija preuzimanja udjela u Fortenovi provedena u Rusiji, na što hrvatska Vlada nikako nije mogla utjecati, te kako za tu transakciju nisu zatražena ni izdana potrebna odobrenja ni Europskoj uniji ni u Hrvatskoj. Napomenuo je kako prema dostupnim informacijama nije proveden ni odgovarajući due dilligence. "Nama je najvažnije da kompanija i sve njene sastavnice funkcioniraju normalno, što je bitno za gospodarski i financijski sustav Republike Hrvatske", poručio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu, otvarajući današnju, 163. sjednicu Vlade.
 
Izrazio je zadovoljstvo sporazumom potpisanim sa sindikatima državnih i javnih službi, kojim su ispunjeni uvjeti da se za oko 240 tisuća zaposlenika poveća osnovica plaća i drugih materijalnih prava.
 
Tako se osnovica plaća u javnim i državnim službama povećava za šest posto od 1. listopada ove i dva posto od 1. travnja iduće godine, podsjetio je premijer Plenković.
 
Ovim povećanjem, ukupno u godinu dana osnovica plaća podići će se ukupno za 12,32 posto, a od početka mandata ove Vlade ukupno za 33 posto, odnosno za 1680 kuna.
 
Dogovoreno je i povećanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, regresa za 2023. godinu s 1500 na 1750 kuna, dara za djecu sa 600 na 753 kune.
 
"Kao i do sada, nastavljamo u duhu socijalnog partnerstva razgovarati sa sindikatima, ovisno o gospodarskoj, financijskoj i socijalnoj situaciji u zemlji", poručio je premijer Plenković ocijenivši ovaj dogovor sa sindikatima dobrim i pravovremenim.
 
Rast plaća i zaposlenost u Hrvatskoj
 
Sve što je Vlada učinila u vremenu krize uzrokovane covidom, kao i u ovoj trenutnoj energetske krize, govori o tome da želi zadržati socijalnu koheziju i unaprijediti ekonomski i socijalni standard građana, dodao je.
 
U tom je kontekstu naveo da je prosječna bruto plaća za kolovoz 2022. iznosila  10.466 kuna.

Prosječna neto plaća iznosi 7.679 kuna, što je za gotovo 35% više, odnosno za gotovo 2.000 kuna više nego prije šest godina.

Podsjetio je da je novi cilj da do kraja mandata Vlade prosječna neto plaća iznosi 8.200 kuna, kao i na odluku da se minimalna plaću poveća na 4.220 kuna neto s 1. siječnja, što je povećanje od preko 1.700 kuna u šest godina.

U šest godina broj zaposlenih povećan je za 164 tisuće, s milijun i 468 tisuća na milijun i 632 tisuće, dok je broj osiguranika povećan za čak 176 tisuća, na milijun i 642 tisuće.

U vrijeme covid krize, dodao je premijer Plenković, očuvana su radna mjesta isplatom plaća za 800 tisuća radnika te je na taj način 130 tisuća poslodavaca premostilo tu krizu.

Gotovo 3,8 milijardi eura za razvoj produktivnije i otpornije poljoprivrede
 
Prošloga tjedna Europska komisija  odobrila je Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike 2023.-2027., kazao je premijer Plenković i dodao da se radi o važnom dokumentu vrijednom gotovo 3,8 milijardi eura koji će služiti kao poluga za razvoj produktivnije, konkurentnije i otpornije hrvatske poljoprivredne proizvodnje.
 
Od vanjskopolitičkih tema izdvojio je posjet Berlinu, gdje se susreo s predstavnicima hrvatske zajednice i sudjelovao na sastanku na vrhu Europske unije i zemalja zapadnog Balkana.
 
Najvažnije teme rasprave bile su energetskog karaktera, izvijestio je, a za Hrvatsku je posebno važno proširenje kapaciteta LNG terminala na Krku te Jadransko-jonski plinovod.
 
Dodao je da u Europskoj uniji vlada široka potpora hrvatskom članstvu u europodručju i Schengenskom prostoru.
 
Niti je traženo, niti dano odobrenje za transakciju u Fortenovi, nadležna tijela provjerit će sve relevantne činjenice
 
Osvrnuo se i na trenutna zbivanja vezana za Fortenovu. Istaknuo je da Vlada nema nikakvih službenih saznanja o poslovnoj transakciji o kojoj se zadnja dva dana govori intenzivno u medijima, a s tom transakcijom očito nije bila upoznata ni uprava kompanije.
 
"Podsjećam da je suvlasnička uloga ruskog Sberbanka, kao tadašnjeg vjerovnika Agrokora, rezultat poslovnih odluka bivše uprave Agrokora, a ne odabir Vlade", istaknuo je premijer Plenković.
 
Dodao je da je Vlada u posljednjih nekoliko mjeseci komunicirala s Upravom Fortenove, u pogledu suočavanja posljedice ruske agresije i primjene sankcijskog režima na poslovanje kompanije, a vodeći računa o ukupnoj gospodarskoj i financijskoj stabilnosti.
 
"U Uredbi EU o sankcijama iz srpnja ove godine, kada je Sberbank listirana kao sankcionirana pravna osoba, Vlada je osigurala prijelazni rok do kraja listopada i time su bile osigurane sve pretpostavke za otkup udjela Sberbank, uz odobrenja nadležnih tijela", napomenuo je.
 
Takva odobrenja su i izdana u odnosu na planiranu transakciju ulaska mirovinskih fondova u suvlasništvo u Fortenovi umjesto Sberbanke.
 
No,  kao što je poznato, jedan od fondova u čijem dijelu suvlasničke strukture je Allianz, je odustao od te operacije, što je dovelo i do odustanka ostalih fondova.
 
Čini se da se druga poslovna operacija odvila u Rusiji sa subjektom iz treće zemlje, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, što je nešto na što hrvatska Vlada ne može nikako utjecati, naglasio je premijer Plenković.
 
"Prema nama dostupnim podacima nije proveden ni odgovarajući due dilligence  kompanije niti je za ovu transakciju traženo bilo koje odobrenje od bilo koje vrste nadležnih tijela", dodao je.
 
Najvažnije je da Fortenova funkcionira normalno
 
Stoga će nadležna tijela provjeriti sve relevantne činjenice vezane uz preuzimanje udjela Sberbanka u Fortenovi, a kako bi se jasno utvrdilo je li ovom transakcijom došlo do izbjegavanja sankcija ili ne.
 
Odgovor od nizozemskih tijela koji je Vlada dobila jest da niti je tamo zatraženo odobrenje niti je ono izdano.
 
Stoga će, najavio je premijer Plenković, nadležna hrvatska tijela surađivati s drugim tijelima kako bi se u potpunosti vidjelo što se točno dogodilo u toj situaciji i tko je ulagač i je li cijela operacija provedena zakonito.
 
"Nama je najvažnije da kompanija i sve njene sastavnice funkcioniraju normalno, što je bitno za gospodarski i financijski sustav Republike Hrvatske, a koliko sada vidimo to sve funkcionira bez ikakvih teškoća i bez ikakvih problema", poručio je premijer. 
 
Predsjednik Vlade jutros se susreo s predstavnicima Hrvata iz Crne Gore, Adrianom Vuksanovićem i Zvonimirom Dekovićem.
 
Gospodin Vuksanović nedavno je dao ostavku na mjesto ministra u Vladi Crne Gore, a slijedom zbivanja vezana za logor Morinj, a hrvatska Vlada tu odluku smatra ispravnom i moralnom i nastavit će snažno podržavati Hrvate u Crnoj Gori.
 
Kroz NPOO 5,3 milijarde kuna za unaprjeđenje vodnog gospodarstva
 
U Nacionalnom planu oporavka i otpornosti za unaprjeđenje vodnog gospodarstva dostupno 5,3 milijarde kuna bespovratnih EU sredstava, a danas su dodijeljeni ugovori za 13 projekata kroz koje će se izgraditi, odnosno rekonstruirati, 151 kilometar sustava javne vodoopskrbe i izgraditi ili rekonstruirati 35 kilometara sustava javne odvodnje.
 
Time će se omogućiti pristup poboljšanoj vodoopskrbi za više od 50 tisuća stanovnika i pristup poboljšanom sustavu pročišćivanja otpadnih voda za više od 5 tisuća stanovnika.
 
Najavio je da će se na današnjoj sjednici Vlade naći dva važna sektorska dokumenta – strategija o razvoju održivog turizma te strategija razvoja željezničkog prometa.
 
Početkom idućega tjedna premijer Plenković sudjelovat će u Egiptu a 27. Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama. 



Pisane vijesti