Nova metodologija pristupnih pregovora prati ambicije Zagrebačkog summita i interese Hrvatske oko proširenja EU-a

Predložena nova metodologija od strane Europske komisije pristupnih pregovora dobar je korak u daljnjoj evoluciji pregovaračkog procesa, koji vodi podjednako računa o interesima svih strana – država kandidata i članica Europske unije. 

Stavljajući podjednako naglasak na predvidljivost, vjerodostojnost, jače političko upravljanje i učinkovitost procesa, nova metodologija otvara prostor za njegovu veću dinamiku, pod uvjetom dosljednog i potpunog ispunjavanja svih mjerila, kriterija i reformskih ciljeva koji stoje pred državama kandidatima. 

Novi prijedlog uklapa se u ciljeve sastanka na vrhu čelnika država članica EU i država zapadnog Balkana, koji će se početkom svibnja održati u Zagrebu. To se poglavito odnosi na prijedlog redovnih dijaloga na visokoj razini i dubljih političkih analiza u ključnim trenucima pregovaračkog procesa.

Dokument Europske komisije dobro ističe EU perspektivu država zapadnog Balkana u vremenu novih geopolitičkih izazova i potrebe. Potvrđuje da proširenje ostaje jadna od ključnih politika EU, koja je u političkom, sigurnosnom i gospodarskom interesu Unije.

Pozdravljamo prijedlog boljeg korištenja Procesa stabilizacije i pridruživanja i međuvladinih konferencija, kao i strukturiranje procesa kroz okvir pododbora za stabilizaciju i produživanje. To bi trebalo pojačati kako učinkovitost pristupnih pregovora, tako i osnažiti politički nadzor procesa.

Posebno važnim nalazimo prijedlog jačanja predvidljivosti procesa, kroz dobro planiranje i jasno postavljene uvjete. Ti uvjeti bit će strogi, ali istodobno i objektivni, precizni i u svakom trenutku moći će se provjeriti. 

Postizanje napretka u pregovorima, kroz ispunjavanje svih uvjeta i mjerila, omogućit će bržu i veću integraciju država kandidata, kao i veće financiranje kroz instrumente pred-pristupne pomoći i investicije. S druge strane, u slučaju usporavanja, stagniranja ili nazadovanja u reformama, države članice EU moći će zaustaviti pregovore u pojedinim područjima, iznova otvoriti ili vratiti na početak već zatvorena poglavlja, te suspendirati ukupne pregovore.

Nova metodologija namijenjena je budućim pristupnim pregovorima s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Ta metodologija može se ugraditi i u postojeće pregovaračke okvire za Crnu Goru i Srbiju, uz prethodni pristanak tih država. 

Vjerujemo da će nova metodologija, zajedno s novim ocjenama Europske komisije o reformskim naporima Albanije i Sjeverne Makedonije, omogućiti da Europsko vijeće u ožujku donese odluku o otvaranju pregovora s te dvije države.



Pisane vijesti