Nova tvornica tvrtke FACC u Jakovlju važna greenfield investicija za Hrvatsku

  • Slika /Vijesti/2022/06 lipanj/17 lipnja/17-06-2022 FACC (1).jpg

Predsjednik Vlade Plenković na svečanosti otvorenja tvornice FACC Hrvatska u Jakovlju istaknuo da je to najava da ćemo do 2025. imati 700 novih radnih mjesta, uz samu vrijednost investicije u iznosu od 15 milijuna eura.

Riječ je o velikom investicijskom projektu tvrtke FACC Solutions Croatia sa sjedištem u Austriji u većinskom vlasništvu kineske korporacije AVIC (Aviation Industry Corporation of China) u čijoj će se tvornici proizvoditi dijelovi za zrakoplove.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u govoru je istaknuo da je na odabir Hrvatske utjecala politička stabilnost i jasan smjer zemlje prema europodručju i Schengenu, kvaliteta tržišta rada, sposobnost i obrazovanost naših ljudi, a isto tako izvrsna prometna povezanost u Zagrebačkoj županiji, blizina glavnoga grada, zračne luke, autocesta, željeznica i luke Rijeka.

„Sve je to za kompaniju koja ima svoje urede u Kini, Indiji, Sjevernoj Americi, Austriji, Slovačkoj i drugdje jako dobra referenca“, kazao je premijer.

Investicija koja će privlačiti i druge investitore da odaberu Hrvatsku

Dodao je da je siguran da je ovo najava da ćemo do 2025. imati 700 novih radnih mjesta, uz samu vrijednost investicije u iznosu od 15 milijuna eura.

„To je signal da će ova kompanija u austrijskom i kineskom suvlasništvu, dugo ostati ovdje“, nastavio je i pojasnio da je prostor koji je tvrtka FACC Solutions kupila u Jakovlju toliko velik da će sigurno u godinama pred nama doživjeti izgradnju novih hala i postrojenja.

„Tako da će investicija koje su učinili u ove zadnje tri godine, vrlo učinkovito i uz brzo praćenje projekta od strane države, lokalne vlasti i svih nadležnih, a isto tako i olakšicama i poticajima, privlačiti i druge investitore da odaberu Hrvatsku kao destinaciju u kojoj žele realizirati svoj poslovni projekt“, rekao je Plenković.

Direktor FACC-a Machtlinger: Hrvatska će za nas imati vrlo važnu ulogu

Zahvalio je svima koji su pridonijeli da se ovaj projekt realizira, a prije svega investitorima što su odabrali Hrvatsku i Zagrebačku županiju.

Uz predsjednika Vlade bio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, a direktor FACC-a Robert Machtlinger na kraju je poručio:

„Ovaj novi objekt još je jedna vrlo važna prekretnica u povijesti naše tvrtke. Sada smo na 14 lokacija, a ovo je naša najveća investicija izvan Austrije u povijesti. Dakle, Hrvatska će za nas imati vrlo važnu ulogu“.

Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti