Novim paketom mjera, vrijednim više od 700 milijuna kuna, osigurana pomoć za gotovo milijun građana

Slika /Vijesti/2022/12 prosinac/22 prosinca/VRH_3877.jpg

Premijer Andrej Plenković u uvodnom se govoru na današnjoj sjednici Vlade osvrnuo na ovogodišnja Vladina postignuća. Najavio je još jedan paket mjera pomoći, kazavši kako je cilj određene proračunske uštede preusmjeriti onim ciljnim skupinama u hrvatskom društvu kojima je pomoć najpotrebnija. Čestitao je nogometnoj reprezentaciji na uspjehu na Svjetskom prvenstvu u Katru i osvajanju brončane medalje, čime je Hrvatska, kroz izuzetnu promociju, dobila dodatni brending.

Istaknuo je sadržajnu sjednica Gospodarskog i socijalnog vijeća koja je bila prigoda za otvoreni razgovor o kvaliteti socijalnog dijaloga, ali i o ovogodišnjim Vladinim postignućima. 
 
Gospodarska politika koju smo vodili omogućila je znatno povećanje plaća i mirovina
 
"Podsjetili smo naše partnere da je ovo godina u kojoj je hrvatski državni teritorij spojen Pelješkim mostom, godina u kojoj smo ostvarili sve kriterije i dobili sve odluke nadležnih tijela institucija EU-a o članstvu Hrvatske u schengenskom prostoru i o članstvu Hrvatske u europodručju. Ovo je godina u kojoj je Republika Hrvatska dosegla najviši investicijski kreditni rejting po sve tri svjetske agencije za kreditni rejting od kada ga mjerimo", poručio je premijer.
 
Istaknuo je da smo, s više od 1,6 milijuna osiguranika postigli rekordni broj zaposlenih i rekordno nisku nezaposlenost od samo 7 posto. Osim toga, ostvaren je rekordni izvoz, koji je premašio 51 posto BDP-a te osigurali rekordne prihode u turizmu - više od 36 milijarde kuna fiskaliziranih računa. "Unatoč krizi, i ovaj puta izvrsni prihodi u turizmu i s turizmom povezanih djelatnosti", kazao je premijer, dodavši da je izdašnim i ciljanim mjerama osiguran nastavak snažnog gospodarskog rasta koji će, prema svim procjenama biti oko 6 posto.
 
"Naša gospodarska politika koju smo vodili, ne samo ove godine, nego i proteklih 6 godina, unatoč pandemiji, potresima i energetskoj krizi omogućila je da u su Hrvatskoj povećane plaće i mirovine i to znatno, više nego i u jednom mandatu bilo koje druge vlade prije naše", poručio je Plenković.
 
"Sve je to pridonijelo da unatoč inflatorim pritiscima na solidaran način pomognemo onima kojima je ova kriza bila najteža za podnijeti, koje teško pogađa i na taj način očuvamo socijalnu koheziju u društvu, dodao je.
 
Istaknuo je da je Vlada time pokazala da stoji uz radnike, uz gospodarstvo i nastavlja sa snažnim mjerama potpore u krizi.
 
Smanjenje inflacije u 2023. godini
 
Istaknuo je visoku razinu povjerenja u socijalnom dijalogu o prioritetnim temama poput smanjivanja inflatornih pritisaka.
 
"Zato očekujemo da svim mjerama pridonesemo smanjenju inflacije u 2023., da se bolje i još učinkovitije koriste i nacionalna i europska sredstva radi ravnomjernog i regionalnog razvoja zemlje. Da se nastave ulaganja u prehrambeno i energetski neovisniju Hrvatsku. da se ubrza proces obnove i da zajednički radimo na egzistencijalnom pitanju hrvatskog naroda, a to je demografska revitalizacija", naglasio je Plenković.
 
Osvrnuo se na nedavno održan Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem, zahvalivši ministrima Tramišak, Vučković i Piletić na pripremi i koordinaciji ovog, već 14. susreta.
 
Preko 20 milijardi kuna za istok Hrvatske
 
"Konstatirano je da je dosad ugovoreno čak 34.000 projekata vrijednih preko 20 milijardi kuna", rekao je  premijer, istaknuvši da je u Pitomači uručeno 36 novih ugovora iz programa ruralnog razvoja te 72 iz programa Zaželi.
 
"Vjerujem da je ovaj pozitivan feedback koji imamo od pet slavonskih župana, rektora sveučilišta, čelnika regionalnih razvojnih agencija, saborskih zastupnika potvrda da je ovo što radimo za istok Hrvatske ispravno, pravedno i dobro i da ulažemo u onaj dio zemlje kojemu je pomoć bila najpotrebnija", poručio je.
 
Spomenuo je još jednu telefonsku sjednicu vlade na kojoj je ograničen rast cijena goriva, naglasivši da bi, bez Vladinih mjera kojima su ograničene marže, smanjene trošarine i određene naknade, gorivo bilo oko dvije kune skuplje.
 
Osvrnuo se na susret s predstavnicima diplomatskog zbora na kojem su rezimirana vanjskopolitička postignuća koja su i s njihovog kuta itekako prepoznata kao strateška i to ne samo na planu EU, nego i globalno, osobito kada je riječ o odnosima sa SAD-om, naglasio je premijer.
 
"Naravno da je to bila prigoda da komentiramo i glasanje u Hrvatskom saboru o vojnoj pomoći Ukrajini", dodao je.
 
Glasanjem protiv vojne pomoći Ukrajini propustili biti na pravoj strani razumne i odgovorne hrvatske vanjske politike
 
"Konstatirali smo da je, nažalost 54 zastupnika zbog sitnih, oportunističkih, unutarnje političkih, kratkovidnih razloga, napravilo malu ogradu na inače konzistentnoj, principijelnoj, razumnoj, logičnoj politici hrvatske Vlade i parlamentarne većine za podršku Ukrajini koja je žrtva brutalne ruske agresije već 300 dana", rekao je Plenković, zahvalivši zastupnicima koji su glasali za obuku ukrajinskih vojnika. 
 
Plenković je spomenuo i jučerašnji posjet ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog SAD-u, njegov govoru u Kongresu i susret s američkim predsjednikom.
 
"To  najbolje govori, kazao o tome koliko su pogriješili saborski zastupnici SDP-a, koji je očito politički kompletno zarobljen u stajalištima predsjednika Republike, Možemo, koji bi vojnu misiju pretvarali u civilnu, nelogično, vidi se da niti vide niti razumiju o čemu se radi, da ne govorim o Mosta, Domovinskom pokretu koji su se pokazali ispod političke razine odlučivanja kao i Suverenisti i još neke manje stranke koje su propustile biti na pravoj strani razumne i  odgovorne hrvatske vanjske politike i angažmana prema prijateljskoj državi koja je žrtva agresije", kazao je.
 
Govoreći o ostalim aktivnostima proteklog tjedna, predsjednik Vlade zahvalio je potpredsjedniku Medvedu na susretu s više od stotinjak Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. "S njima smo razgovarali o strukturiranoj suradnji, o brojnim mjerama i koji su doneseni s ciljem popravljanja praznina koje su postojale ili ispravljanju određenih nepravdi", kazao je, dodavši da će to činiti i dalje da branitelji, oni koji su dali najviše za Hrvatsku slobodu, budu u središtu interesa.
 
Mjere socijalnog karaktera za pomoć društvenim skupinama kojima je najpotrebnija
 
Predsjednik Vlade osvrnuo se na paket mjera pomoći koji je usvojen na današnjoj sjednici, a koji je na tragu, kao je rekao, politike očuvanja socijalne kohezije, davanja podrške onima kojima je to u ovoj krizi najpotrebnije.
 
Naglasio je da je cilj određene uštede koje su napravljene u proračunu preusmjeriti onim  skupinama u hrvatskom društvu kojima je pomoć najpotrebnija.
 
"Ovo su mjere koje imaju svoj socijalni karakter, koje obuhvaćaju umirovljenike s nižim mirovinskim primanjima, osobe s invaliditetom, nezaposlene i sve korisnike sustava socijalne skrbi, kao i korisnike doplatka za djecu", poručio je Plenković, kazavši da će biti dodijeljeno nešto više od 700 milijuna kuna čime će se obuhvatiti gotovo milijun korisnika .
 
Nabrojao je jednokratnu novčanu pomoći umirovljenicima, dodatak za skoro 700.000 umirovljenika s mirovinom do 4.360 kuna, zatim jednokratnu novčanu pomoć nezaposlenima, korisnicima zajamčene minimalne naknade, osobne invalidnine, nacionalne naknade za starije osobe te korisnike novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata.
 
"Osiguravamo i jednokratnu novčanu pomoć korisnicima doplatka za djecu", nabrajao je premijer, dodavši da će se time obuhvatiti preko 123 tisuće korisnika, gotovo 250 tisuća djece, za što je izdvojeno preko 70 milijuna kuna.
 
Najavio je odluku kojom će jednokratnu novčanu pomoć dobiti stradali u potresu, oni koji su i dalje zbrinuti u privremenom smještaju te nastavak paketa mjera koje traju gotovo dvije godine.
 
"Riječ je o otpisu potraživanja i naknade za električnu i toplinsku energiju, korištenja autoceste A11 Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine, produženju besplatnog prijevoza vlakom i otpis potraživanja nastalih po osnovi RTV pristojbe stradalima na potresom pogođenim područjima", poručio je Plenković, dodavši da to govori o politici vlade da načelo solidarnosti bude manifestirano kroz redistributivnu ulogu u proračunu
 
"Da na ovaj način pomognemo velikom broju naših sugrađana kojima će to olakšati premoštavanje krize", zaključio je Plenković svoje izlaganje.
 
Zaželio je svima sretan Božić, obećavši da će, s jednakim entuzijazma kako su radili ove, nastaviti i u godini koja slijedi.


 
 

Pisane vijesti