Primorac: Proračunske uštede omogućile prosinački paket od 700 milijuna kuna

Isplata pomoći korisnicima mirovina i prava u socijalnoj skrbi od 700 milijuna kuna omogućena je uštedama u proračunu, izjavio je nakon sjednice Vlade ministar financija Marko Primorac.

"Konkretno, radi se o neizvršenim rashodima za sudske presude i nekim materijalnim rashodima, a bilo je i ušteda na kamatnim rashodima te manjim rashodima za robne pričuve", rekao je Primorac.

"Postoji niz elemenata koje smo razmotrili i formirali iznos koji smo odlučili isplatiti u sklopu paketa mjera", rekao je.

Isplata do kraja godine

Istaknuo je da će pomoć biti isplaćena do kraja godine.

Vlada je u četvrtak odlučila ukupno 700 milijuna kuna isplatiti kao jednokratnu pomoć korisnicima mirovina i prava u socijalnoj skrbi radi ublažavanja rasta troškova života, korisnicima dječjeg doplatka radi ublažavanja rasta cijena energenata i osobama stradalim u potresu.

Primorac je otklonio tvrdnju da bi isplata pomoći mogla biti vladin pokušaj skretanja pažnje sa sporog tempa obnove nakon potresa, a također je rekao i da se prema njegovim saznanjima ne radi o "predizbornom začinu", kako se u svome pitanju izrazio jedan od novinara.

Kada je riječ o recentnoj odluci Vrhovnoga suda o povratu zateznih kamata korisnicima kredita o francima, rekao je da bi, poštujući trodiobu vlasti, njegov komentar te odluke bio neprimjeren.

Kao građanin, nezadovoljan curenjem podataka iz agencija za otkup potraživanja

Upitan pak planira li Ministarstvo financija pojačati nadzor nad agencijama za otkup potraživanja s obzirom na nedavno curenje osobnih podataka građana, odgovorio je da curenje podataka nije u resoru Ministarstva financija te da ministarstvo tome nije imalo saznanja, ali da je kao građanin nezadovoljan s tim.

Najavio je da će razgovarati sa suradnicima i vidjeti ima li mogućnosti unapređenja regulacije toga područja.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Finance