Novouređeni kongresni kapacitet NSK bit će otvoren u petak, a trajno će ostati na raspolaganju Zagrebu i Hrvatskoj

Slika /Vijesti/2019/12 prosinac/18 prosinca/nOVO/Web-PVRH.jpg

Krajem prošloga tjedna u Bruxellesu Hrvatska je od Finske preuzela poslove predsjedanja Europskom unijom, a otvarajući današnju sjednicu Vlade premijer Andrej Plenković naveo je glavne zadaće u sljedećih šest mjeseci – usvajanje pregovaračkog okvira za buduće odnose s Velikom Britanijom, dogovor o novom Višegodišnjem financijskom okviru, pripremu Konferencije o budućnosti Europe te zagrebački sastanak na vrhu u svibnju. Predstavio je i stranicu predsjedanja eu2020.hr.

Otvarajući današnju, 198. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković izdvojio je nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu.
 
Početkom tjedna u Koprivnici je održan 7. sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskom saboru.
 
"Još jedna potvrda vrlo kvalitetnoga dijaloga s jedinicama područne samouprave i nastavak naše politike decentralizacije te zajedničkog rada na projektima koji su politički prioriteti diljem Hrvatske, ravnomjernog regionalnog razvoja zemlje i bolje apsorpcije europskih sredstava", poručio je premijer Plenković.

Dodao je da je susret u Koprivnici obilježilo i potpisivanje sporazuma na temelju kojih se od 1. siječnja uredi državne uprave integriraju sa županijama, sto znači prijenos oko 200 poslova na jedinice područne samouprave.
 
Potpisana su i dva ugovora za aglomeracije Koprivnica i Đurđevac, a otvoreno je i 12 kilometara pruge između Svetog Ivana Žabnog i Gradeca, koja je bitno ubrzala putovanje iz Bjelovara u Zagreb.
 
Istoga je dana u Koprivnici obilježeno 60 godina Vegete, jednog od najboljih hrvatskih brendova.
 
Zadaće Hrvatske tijekom predsjedanja Vijećem EU
 
Krajem prošloga tjedna u Bruxellesu je održan zadnji ovogodišnji sastanak Europskoga vijeća, a Hrvatska je od Finske preuzela poslove predsjedanja Europskom unijom.
 
Premijer Plenković kazao je da je izgledno, nakon britanskih izbora, zaključenje uređenog Brexita već koncem siječnja.
 
"Naša je zadaća da, zajedno s drugim članicama, pripremimo sve za usvajanje pregovaračkog okvira za pregovore o budućim odnosima tijekom 2020. Druga je kapitalna tema, koja će dominirati svim sastancima u idućoj godini, Višegodišnji financijski okvir. Nastojat ćemo dati svoj doprinos da se taj posao okonča što je prije moguće. Treća tema koja je izrazito važna za nas je priprema Konferencije o budućnosti Europe, gdje je Hrvatska dobila zadaću koordinacije stajališta svih članica kako organizirati proces koji će trajati iduće dvije i pol godine", naveo je premijer.
 
Od ostalih važnih tema za Hrvatsku predsjednik Vlade izdvojio je pripreme za zagrebački sastanak na vrhu između država Europske unije i jugoistoka Europe, koji će se održati u svibnju 2020. Izrazio je nadu da će se do tada pronaći modaliteti kako deblokirati procese za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.
 
Otvorenje novouređenog kongresnog centra NSK 20. prosinca  
 
Govoreći o tehničkim pripremama za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije najavio je da će danas i sutra biti dovršeni svi pripremni radovi u onom dijelu Nacionalne i sveučilišne knjižnice koji nije bio dovršen prilikom svečanog otvaranja 1995. godine.
 
Novouređeni kongresni kapacitet NSK bit će otvoren ovoga petka, a trajno će ostati a raspolaganju Gradu Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj.
 
Na kraju uvodnoga obraćanja premijer Plenković predstavio je internetsku stranicu hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije eu2020.hr.
 
Stranica je pripremljena na četiri jezika – hrvatskom, engleskom, njemačkom i francuskom, a prilagođena je za korisnike koji imaju oštećenje vida i sluha.



Pisane vijesti | Andrej Plenković