Obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju – 4. travnja 2016.

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/travanj/4 travnja/IMG_20160404_115805.jpg

Međunarodnom kampanjom želi se ne samo ukazati na opasnost od mina već i potaknuti na solidarnost i pomoć osobama stradalima od mina i njihovim obiteljima te podsjetiti globalnu zajednicu na važnost rješavanja ovog problema.

Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju – 4. travnja proglasila je Opća skupština Ujedinjenih naroda na svom 60. zasjedanju u prosincu 2005. svojom Rezolucijom o pomoći u protuminskom djelovanju.

Svake godine na taj dan pozivaju se države svijeta kako bi uz pomoć UN-a i ostalih relevantnih organizacija pomogle u uspostavi i razvoju nacionalnih sustava protuminskog djelovanja u zemljama u kojima mine i eksplozivni ostaci rata još uvijek prijete zdravlju i ugrožavaju sigurnost života građana te usporavaju socijalni i gospodarski razvoj.

Međunarodnom kampanjom želi se ne samo ukazati na opasnost od mina već i potaknuti na solidarnost i pomoć osobama stradalima od mina i njihovim obiteljima te podsjetiti globalnu zajednicu na važnost rješavanja ovog problema.

Prema podacima Hrvatskog centra za razminiranje, površina minski sumnjivog prostora trenutno iznosi 465 četvornih kilometara na području 9 županija i 69 gradova i općina, gdje se prema raspoloživim minskim zapisnicima još može naći oko 45 tisuća mina te ostalih neeksplodiranih ubojnih sredstava. Cjelokupan minski sumnjiv prostor obilježen je s preko 13 tisuća znakova upozorenja o minskoj opasnosti.

"Travanj - mjesec zaštite od mina" je akcija koju od 2002. godine organizira Hrvatski centar za razminiranje u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Hrvatskim Crvenim križem i nevladinim organizacijama  s namjerom prevencije minskih stradavanja. Cilj kampanje koja se provodi kroz predavanja i radionice za djecu u školama i javne tribine za odrasle je upozoriti na još uvijek postojeću opasnost te senzibilizirati javnost na probleme koje mine donose, od usporavanja gospodarskog razvoja do stradavanja i stalne brige za žrtve mina uz podsjećanje stanovništva na odgovorno ponašanje.

Ove godine Ured za razminiranje i Hrvatski centar za razminiranje s partnerima obilježit će 4. travnja u Gospiću, glavnom gradu minski najzagađenije hrvatske županije, kako bi hrvatsku javnost senzibilizirali da, unatoč velikom napretku u razminiranju, u Hrvatskoj još uvijek postoje minski sumnjiva područja, u blizini kojih živi znatan broj naših građana.

Obilježavanje će se provesti kroz niz aktivnosti: prezentaciju rada pirotehničara, utakmicu sjedeće odbojke u organizaciji Invalidskog odbojkaškog kluba „Zagreb“, edukaciju o opasnostima od mina za lovce Ličko-senjske županije kao jednu od ugroženih skupina, dječju edukativnu predstavu „Bembo i prijatelji“ i brojne ostale.

Svečanosti obilježavanja uz predstavnike Ureda za razminiranje, Hrvatskog centra za razminiranje i Ministarstva unutarnjih poslova, prisustvovali su i pomoćnik ministra branitelja Miroslav Cindrić i župan Ličko – senjske županije Milan Kolić.
 

Pisane vijesti