Obilježena 14. godišnjica pogibije prvoga hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića

Na 14. godišnjicu pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića danas je na Plitvicama, na mjestu njegove pogibije, održana komemoracija pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade.

PLITVICE, 2. travnja 2005. (Hina) - Na 14. godišnjicu pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića danas je na Plitvicama, na mjestu njegove pogibije, održana komemoracija pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade.

Uz članove obitelji, državna i izaslanstva braniteljskih udruga, komemoraciji je bila nazočna potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Josip Jović poginuo je na Uskrs 31. ožujka 1991. u akciji hrvatskih redarstveno-policijskih snaga protiv srpskih terorista koji su na Plitvicama postavili balvane na prometnice te iz zasjede napali hrvatske redarstvenike.

Obilježavanje pogibije hrvatskog viteza Josipa Jovića počelo je intoniranjem Lijepe naše i minutom šutnje za njega i sve poginule hrvatske branitelje.

Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Željko Sačić izrazio je zadovoljstvo što se ove godine na obilježavanju godišnjice Jovićeve pogibije okupilo više ljudi nego proteklih godina.

"Hrvati su opstali jer su kroz stoljeća pamtili svoje heroje, a živima smo sačuvali ugled i dostojanstvo", rekao je Sačić, dodavši da ni žive ni mrtve ne smijemo nikada zaboraviti usprkos nekim signalima da Domovinski rat treba ostaviti iza nas i da događaje iz tog vremena treba zaboraviti.

U ime sudionika akcije, poznate kao "Krvavi Uskrs na Plitvicama", Udruge Tigar 90/91 Rakitje, Jovićevu majku Mariju, njegovu obitelj i nazočne pozdravio je brigadir u miru Petar Bajan.

Naglasio je da je presudnu ulogu u obrani domovine tada imala specijalna jedinica iz Rakitja koja je zajedno sa specijalnom jedinicom Lučko bila jedina legalna oružana postrojba.

Podsjetio je da se zauzimanjem Udruge Tigar 90/91 Rakitje od prošle godine na Plitvicama ponovno održava samo jedan skup komemoracije za Jovića.

Već lani medijima to više nije bilo zanimljivo kao prijašnjih godina dok smo bili razjedinjeni, dodao je Bajan.

Navodeći da Domovinski rat pomalo pada u zaborav, rekao je da djeca ne znaju tko je prva žrtva Domovinskog rata, tko su stvarni junaci koji su stvarali noviju hrvatsku povijest.

Pozdravio je odluku ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca koji je, kako je rekao, dao suglasnost na njihov prijedlog o programu domovinskog odgoja i stvaranja hrvatske države, a Jadranki Kosor, koja je predsjednica vladina Odbora za obilježavanje 10. obljetnice Oluje, predložio je da napravi svečano postrojavanje Prvog redarstvenika u Kninu.

U ime hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, vijenac na Jovićev spomenik položio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Josip Lucić, koji je zapovijedao akcijom na Plitvicama.

Policijske snage prve su ustale u obranu hrvatske države, a današnji skup svjedoči da žive ideali za koje je Jović dao svoj mladi život. Sjećanje na njega i vrijednosti koje je zastupao trajat će dugo i naša ih je zadaća čuvati, rekao je Lucić.

U ime Hrvatskog sabora skup je pozdravio njegov potpredsjednik Darko Milinović. U obrambenom Domovinskom ratu imali smo ono što agresor nije - krunicu oko vrata i vjeru koja nam je donijela pobjedu, rekao je.

U posebnom ozračju i molitvi za Svetoga Oca, najvećeg prijatelja Hrvatske, prisjećamo se danas Josipa Jovića, hrvatskog branitelja i viteza, i svih ostalih vitezova, rekla je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor obraćajući se Jovićevoj majci i okupljenima.

Josip je bio mladi domoljub i dao je zavjet domovini kao i brojni drugi branitelji, dajmo i mi zavjet da ne ćemo zaboraviti njihovu hrabrost. Bez hrabrosti branitelja, na čijem je čelu bio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ne bi bilo ni samostalne, neovisne,
demokratske i europske hrvatske države, rekla je Kosor.


Skupu su se obratili i državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Ivica Buconjić, ministar obrane Berislav Rončević, župan ličko-senjski Milan Jurković, a vjerski obred vodio je vojni biskup Juraj Jezerinac.

Svijeće su na Jovićev grob zapalili i vijence položili izaslanici Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata, njegova rodnog Aržana, općine Cista Provo i drugi.



Pisane vijesti