Obilježena 32. godišnjica pogibije generala Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla

Slika /Vijesti/2023/Listopad/16 listopada/PPVRH Medved Vukovar (1).jpg

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata obilježena je 32. godišnjica pogibije general-bojnika Blage Zadre, ratnog zapovjednika obrane Borova naselja i bojnika Alfreda Hilla, prvog zapovjednika Vojne policije u Vukovaru.

Uz članove obitelji generala Zadre, suborce i prijatelje, vijenac je u ponedjeljak položio i svijeću upalio na grobu Blage Zadre izaslanik premijera, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Republike brigadir Ivica Kranjčević, predsjednika Hrvatskog sabora Nikola Mažar, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, saborski zastupnici, predstavnici MUP-a te pripadnici Zapovjedno-stožerne škole "Blago Zadro" Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je nakon polaganja vijenaca kako je Blago Zadro sa svim svojim osobinama koje su ga krasile, na tragu vizije i ideje predsjednika Tuđmana sa težnjom i pozivanjem na realizaciju toga programa, zagovarao takav pristup želeći neovisnu i samostalnu Republiku Hrvatsku.
 
"Aktivno se uključio i prije prvih demokratskih izbora pozivajući narod na izlazak na izbore, osnivajući Hrvatsku demokratsku zajednicu. Neizmjerno smo zahvalni Blagi Zadru i pukovniku Alfredu Hillu na svemu onome što su učinili", poručio je Medved.
 
Naglasio je da budući naraštaji moraju znati tu povijesnu istinu, složenost obrane i oslobađanja hrvatske domovine.
 
Osim na grobu Blage Zadre, izaslanstva su vijence položila i svijeću zapalila i na grobu bojnika Alfreda Hilla, prvog zapovjednika satnije Vojne policije Vukovar koji je također poginuo na današnji dan 1991. u Vukovaru, a pokopan je također na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.
 
Misa zadušnica za generala Zadru i sve poginule, ubijene i nestale vukovarske branitelje služena je u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju, a potom će se na Trpinjskoj cesti pored spomen doma održati i prigodni komemorativni skup.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Tomo Medved