U Vijeću Europe otvorena izložba fotografija hrvatskih gradova i spomenika kulture

U sjedištu Vijeća Europe u Strasbourgu u ponedjeljak je otvorena izložba fotografija hrvatskih gradova i spomenika kulture koji se nalaze pod zaštitom UNESCO-a.

STRASBOURG, 2. listopada 2006. (Hina) - U sjedištu Vijeća Europe u Strasbourgu u ponedjeljak je otvorena izložba fotografija hrvatskih gradova i spomenika kulture koji se nalaze pod zaštitom UNESCO-a.

Izložbu je otvorio hrvatski veleposlanik pri Vijeću Europe Daniel Bučan a potom je o povijesnim znamenitostima i prirodnim ljepotama govorio predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Rene van der Linden. On je odao priznanje Hrvatskoj na postignućima u proteklih deset godina s obzirom na to da se danas obilježava deseta obljetnica prijama Hrvatske u Vijeće Europe.

"Ono što je Hrvatska postigla za proteklih deset godina može biti primjer i ohrabrenje drugim državama", rekao je van der Linden i dodao da je ove godine u Dubrovniku sudjelovao na konferenciji o euroatlantskim perspektivama jugoistočne Europe, koju je organizirala Hrvatska vlada, i da se uvjerio da Hrvatska predvodi u regiji i da može ostalima pokazati put do Europske unije.

Glavni tajnik Parlamentarne skupštine Terry Davis rekao je u prigodnom govoru da je Hrvatska potpisala sve konvencije Vijeća Europe o zaštiti kulturnog nasljeđa.

Svečanosti otvaranja nazočio je hrvatski premijer Ivo Sanader i članovi hrvatskog izaslanstva koji poslije podne sudjeluju na sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe na početku jesenskog zasjedanja.

Premijer Sanader je rekao da je Hrvatska postavši članicom Vijeća Europe prije deset godina postala članicom europske obitelji i da joj je sada cilj ulazak u EU i NATO o čemu će više govoriti, kako je najavio, u popodnevnom obraćanju članovima Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u povodu 10. obljetnice prijama Hrvatske u Vijeće Europe.



Pisane vijesti