Očekujemo dobre odnose s novom vladom Crne Gore, čestitam predsjedniku HGI Vuksanoviću na izboru u parlament

Slika /Vijesti/2023/Lipanj/14 lipnja/Grlić Radman 1.jpg

Ministar Grlić Radman, gostujući u emisiji „A sada Vlada“, govorio je o izborima u Crnoj Gori, položaju Hrvata u Srbiji i situaciji na Kosovu. O izborima u Crnoj Gori kazao je da očekuje dobre odnose s novom vladom Crne Gore te istaknuo kako je Vlada uvijek ulagala u dobre odnose s tom zemljom te će ulagati i dalje.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je komentirao slučaj Sabljak, gdje je Ustavni sud prihvatio tužbu Damiru Sabljaku zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.

„Damir Sabljak vraćen je na posao, taj postupak više ne traje. Rješenjem više službeničkog suda, Sabljak je tom odlukom proglašen odgovornim i krivim za tešku povredu službene dužnosti. Njemu je izrečena novčana kazna u mjesečnom iznosu od 20 posto ukupne plaće. Na vrijeme od 6 mjeseci, time je zapravo disciplinski postupak protiv njega završen“, objasnio je Grlić Radman.

Na pitanje o kupovini udjela Sberbanka u Fortenova grupi, ministar odgovara da se tu radi o špekulacijama.

„One su neutemeljene, besmislene. Hrvatska Vlada niti je sudjelovala, niti sudjeluje u procesu preuzimanja“, rekao je Grlić Radman.

Dodao je da je u fokusu Vlade bila socijalna stabilnost i hrvatsko gospodarstvo.

U interesu nam je rješavanje otvorenih pitanja sa Crnom Gorom

Komentirajući izbore u Crnoj Gori, rekao je da je uspješno riješena demokratska tranzicija.

„Po izjavama Jakova Milatovića, mislim da je to osoba koja može pridonijeti prosperitetu Crne Gore, slijediti europski put“, kazao je ministar.

Dodao je da, što se tiče ovih izvanrednih parlamentarnih izbora, da su isto pokazali nešto novo -  da se pokret "Evropa sad" pokazao kao najjača stranke te je ostvarila 24 mandata.

Čestitao je predsjedniku Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijanu Vuksanoviću na izboru u crnogorski parlament.

Kazao je da očekuje dobre odnose s novom vladom Crne Gore te istaknuo kako je Vlada uvijek ulagala u dobre odnose s tom zemljom te će ulagati i dalje.

„Nama je također u interesu rješavanje otvorenih pitanja s Crnom Gorom, odšteta logoraša, povratak broda Jadran, određivanje granice na moru, budući da je na kopnu riješena“, nastavio je Grlić Radman.

Srbija mora jasno odrediti opredijeljenost prema Europskoj uniji

Uskoro premijer Andrej Plenković putuje u Suboticu gdje će se otvoriti "Hrvatska kuća". Ministar kaže da osim što će taj projekt imati simboličnu važnost, on će imati i jedno dugoročno djelovanje ne samo Hrvatskog narodnog vijeća nego i drugih udruga.

„Radit će na djelatnostima koje će raditi u interesu što bolje povezanosti Hrvata u Vojvodini, ali i naravno na što boljoj promociji statusa Hrvata u Vojvodini, odnosno Srbiji“, rekao je.

„Sigurni smo da će mjera naših bilateralnih odnosa s predstavnicima te zemlje odražavati na njihov položaj“, dodao je Grlić Radman.

Ministar je istaknuo da mu se čini da dolazi jedna nova era u jačanju njihovog položaja.

„Nadamo se da će i u Crnoj Gori biti puno bolji“, kazao je.

Naglasio je da Srbija mora jasno odrediti da je opredijeljena prema Europskoj uniji.

„Ona mora uskladiti svoju vanjsku politiku s vanjskom politikom Europske unije, mora promovirati globalnu sigurnost, raditi na poboljšanju dijaloga sa svim zemljama zapadnog Balkana i sa zemljama članicama Europske unije i naravno s Hrvatskom“, rekao je Grlić Radman.
Što se tiče Kosova, Grlić Radman je rekao da je Kosovo jedna realnost te da je većina zemalja priznala neovisnost.

„To je nešto što se razvija, Kosovo ima prirodnu želju biti članica i drugih međunarodnih organizacija i u tome uživa podršku Hrvatske. Naravno da mi podržavamo svaki razgovor i dogovor. Sigurno da obje stvari imaju veliku odgovornost, ali mi ne možemo prosuditi tko je tu više ili manje odgovoran“, istaknuo je za kraj ministar Grlić Radman.

Izvor :HRT/Vlada

Pisane vijesti