Očitovanje Ministarstva na navode u emisiji "Nedjeljom u 2" od 12. studenoga 2006.

U povodu određenih navoda iznesenih u emisiji Hrvatske televizije „Nedjeljom u 2“ prikazane 12. studenoga 2006. godina vezanih uz ukupan broj hrvatskih branitelja prema Jedinstvenom registru hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i način stjecanja statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog ratMinistarstvo obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti smatra se potrebnim očitovati.

U povodu određenih navoda iznesenih u emisiji Hrvatske televizije „Nedjeljom u 2“ prikazane 12. studenoga 2006. godine, a vezanih uz ukupan broj hrvatskih branitelja prema Jedinstvenom registru hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i način stjecanja statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti smatra se potrebnim očitovati.
U pogledu izrečenih sumnji gospodina Mile Dedakovića Jastreba u ukupan broj od 489.407 hrvatskih branitelja u Jedinstvenom registru hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, ističemo kako je u mandatu ove Vlade prvi puta napravljen takav registar temeljem službenih evidencija resorno nadležnih Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova. Zakonom o pravima hrvatskih branitelja jasno je definirano kako status hrvatskog branitelja ima osoba koja je kao dragovoljac i pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske (Zbora narodne garde, Hrvatske vojske, Ministarstva obrane, Policije, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih obrambenih snaga te pripadnik naoružanih odreda Narodne zaštite (koji je u njima proveo najmanje 5 mjeseci do 24. prosinca 1991. godine), organizirano sudjelovala u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske u bilo kojem razdoblju Domovinskog rata u vremenu od 5. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996. godine.
Takve službene evidencije hrvatskih branitelja vode Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova. Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti ne izdaje, niti je ikada izdavalo potvrde o dokazima sudjelovanja u Domovinskom ratu, niti na bilo koji drugi način utječe na stvaranje podataka o broju branitelja u Jedinstvenom registru hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.
Što se pak tiče navoda urednika i voditelja emisije „Nedjeljom u 2“ Aleksandra Stankovića kako je za dokazivanje statusa branitelja dovoljno imati iskaze dvaju svjedoka, napominjemo kako osobe koje nisu vođene u službenim evidencijama sukladno Zakonu o općem upravnom postupku mogu dokazivati svoje sudjelovanje u Domovinskom ratu u upravnom postupku. U tom postupku dopuštena su dokazna sredstva, pa tako i svjedoci, kojima je moguće dokazati činjenicu sudjelovanja u Domovinskom ratu. Tijela koja provode postupak nalaze se u Ministarstvu obrane i Ministarstvu unutarnjih poslova koja u dvostupanjskom postupku cijene svaki dokaz pa tako i iskaze svjedoka. Međutim, ističemo kako, sukladno Zakonu o općem upravnom postupku, iskazi svjedoka nisu isključivi i odlučujući dokaz, već samo jedan od dokaza u postupku. Na takva drugostupanjska rješenja osigurana je i sudska zaštita Upravnog suda. Iz svega gore izloženog potpuno je razvidno da je netočna konstatacija da se samo sa dva svjedoka može dokazati status hrvatskog branitelja.




Pisane vijesti