Vlada Saboru uputila prijedlog proračuna za 2007.

Prijedlog proračuna za iduću godinu vodi računa o ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske, te stavlja težište na društvo znanja, populacijsku politiku, nastavak infrastrukturnih projekata, istaknuo je premijer Ivo Sanader na današnjoj sjednici Vlade s koje je Hrvatskom saboru upućen prijedlog državnog proračuna za 2007.

ZAGREB, 14. studenog (Hina) - Prijedlog proračuna za iduću godinu vodi računa o ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske, te stavlja težište na društvo znanja, populacijsku politiku, nastavak infrastrukturnih projekata, istaknuo je premijer Ivo Sanader na današnjoj sjednici Vlade s koje je Hrvatskom saboru upućen prijedlog državnog proračuna za 2007.

Ukupni proračunski rashodi planirani su u iznosu 108,1 milijardu kuna, što je povećanje za 8,8 milijardi u odnosu na ovu godinu, a ukupni prihodi planirani su u iznosu 103,5 milijardi kuna, što je porast za 8,6 milijardi kuna.

Proračunom se ne zadire u stečena socijalna prava koja se, kažu u Vladi, još i povećavaju, a planira se i pet postotno povećanje plaća u javnom sektoru.

Za mirovine će u idućoj godini biti isplaćeno ukupno 30 milijardi kuna, a novim umirovljenicima premijer je poručio da će se naći rješenje i za njih, bez da se njihov problem rješava proračunom.

Vlada proračun za iduću godinu temelji na gospodarskom rastu od 4,5 posto. Time nismo posve zadovoljni, gospodarski rast može biti i veći. Kako se budemo približavali EU i izravnim stranim ulaganjima gospodarske će aktivnosti jačati, a time i standard građana, smatra premijer Sanader.

Istaknuo je da Vlada i u idućoj godini nastavlja sa smanjenjem deficita, te da će deficit opće države iznositi 2,8 posto BDP-a.

Glavna je značajka proračuna ravnomjeran regionalni razvoj po načelu supsidijarnosti, a članovi Vlade to su potkrijepili prijedlogom izmjena Zakona o finaciranju lokalnih jedinica, prema kojima bi se tim jedinicama u cijelosti prepustili prihodi od poreza na dohodak, što bi im godišnje donijelo dodatnih 800 milijuna kuna.

Premijer težište proračuna stavlja i na veća ulaganja u obrazovanje i znanost, s predloženim povećanjem za resorno ministarstvo od 9 posto. Proračun tog ministarstva u 2007. iznosit će 10,4 milijarde kuna, što je 38,5 posto više nego 2003.

Resorni ministar financija Ivan Šuker naveo je da je predloženi proračun posljedica moderne i konzistentne Vladine politike i političke volje za uređenje javnih financija. Odbacio je prozivke o nelikvidnosti, poručujući da će ove godine biti ostvareno sve što je proračunom bilo i planirano.

U proračunu za 2007. planiraju se i veća ulaganja u populacijsku politiku, ukupno 3,5 milijardi kuna, ili 731 milijun više nego ove godine. Tako će za besplatne udžbenike država u 2007. izdvojiti 270 milijuna kuna, povećat će se iznosi za dječje doplatke i rodiljne naknade, te za opremu novorođenčadi (na 2.238 kuna).

Članovi Vlade ističu i povećanje sredstava za investicije, za poticaje u poljoprivredi na 2,5 milijardi kuna, povećanje resoru kulture za 23,1 posto, prvenstveno zbog povećanja ulaganja u zaštitu spomenika kulture, obnovu i izgradnju knjižnica i muzeja.

Vlada je Saboru uputila i prateći zakon o izvršenju proračuna za 2007., prema kojemu se država u idućoj godini može zadužiti do najviše 13,6 milijardi kuna, te da može izdati najviše 4,9 milijardi kuna novih državnih jamstava.



Pisane vijesti