Očitovanje Ministarstva u pogledu današnjeg pokušaja suicida hrvatskog branitelja Milana Kokića

U povodu današnje prijetnje suicidom hrvatskog branitelja Milana Kokića u Zadru, Ministarstvo obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti smatra se potrebnim očitovati.

Ponajprije ističemo kako je gospodin Milan Kokić odustao od prijetnji suicidom nakon telefonskog razgovora s potpredsjednicom Vlade i ministricom Jadrankom Kosor, kojoj je i osobno istaknuo u razgovoru kako nema nikakvih prigovora na rad Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, nego je prvenstveno želio ukazati na problem neriješenog postupka za ostvarivanje mirovine koji vodi pri Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, a u čemu je pokrenuo i upravni spor. Također je ukazao i na financijske probleme s kojima je u posljednje vrijeme bio suočen, što je također naveo kao jedan od razloga prijetnje suicidom.

Potpredsjednica Kosor obećala je pomoć gospodinu Milanu Kokiću u okviru svih zakonskih mogućnosti, a osobno je zadužila i djelatnike Centra za psihosocijalnu pomoć Zadarske županije, koji djeluju u sklopu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, da prouče njegov slučaj te izvide sve zakonske mogućnosti pomoći. Gospodin Milan Kokić zahvalio je potpredsjednici Kosor na javljanju, nakon čega je odustao od prijetnji suicidom.

Ponavljamo, dakle, kako razlozi zbog kojih je gospodin Milan Kokić prijetio suicidom u niti jednom dijelu nisu vezani uz njegovo navodno nezadovoljstvo neriješenim braniteljskim statusom jer on ima utvrđen status hrvatskog branitelja, a od 2004. godine i status hrvatskog ratnog vojnog invalida, pa u tom smislu ne postoje nikakve zapreke za ostvarivanje proizlazećih prava sukladno Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.



Pisane vijesti