Predsjednik Vlade Sanader očekuje pobjedu na izborima i nastavak vođenja Hrvatske

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u ponedjeljak u Bratislavi kako očekuje pobjedu na izborima i da će nastaviti voditi Hrvatsku.

"Očekujem da će ova vlada nastaviti nakon izbora voditi Hrvatsku. Hoće li to biti ovakva ili nešto malo drugačija koalicija...u svakom slučaju ja očekujem pobjedu na izborima", rekao je Sanader novinarima nakon razgovora s vođom slovačke oporbe i nekadašnjim premijerom Mikulasom Dzurindom.

Na pitanje misli li može li njegova vlada može poput Dzurindine osvojiti drugi mandat za redom i uvesti Hrvatsku u EU i NATO, Sanader je odgovorio da "sigurno može".

Prema njegovim riječima, njegova je vlada "Hrvatsku bitno približila EU I NATO-u".

"U odnosu na razdoblje prije četiri godine, kada je riječ o međunarodnom položaju, Hrvatska je bitno jača", rekao je Sanader koji u ponedjeljak boravi u jednodnevnom službenom posjetu Slovačkoj.

Dzurinda, vodja oporbene Slovačke demokršćanske unije (SDKU) desnog centra, obnašao je dužnost premijera od 1998. do 2006. Tada međunarodno izoliranu Slovačku uspio je izvući iz izolacije i ukrcati u vlak europskog proširenja. U ožujku 2004. ta je zemlja ušla u NATO, a 1. svibnja iste godine i u EU.

Na kraju svog posjeta Slovačkoj Sanader se u predsjedničkoj palači nakratko sastao i sa predsjednikom države Ivanom Gašparovičem.

U prostorijama hrvatskog veleposlanstva primio je predstavnike hrvatske manjine kojoj je obećana pomoć od 15.000 eura za opremanje zavičajnog muzeja. Hrvatska manjina u Slovačkoj ima oko 3000 pripadnika i većina ih živi u Devinskom Novom Sele, nedaleko od Bratislave.



Pisane vijesti