Očitovanje Ministarstva u pogledu stambenog zbrinjavanja 100%-tnog invalida Franje Jolića

U pogledu medijskih navoda vezanih uz prošlotjednu deložaciju 100%-tnog invalida gospodina Franje Jolića iz stana u kojem je boravio u Poreču, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti smatra se potrebnim očitovati.

Gospodinu Franji Joliću rješenjem Komisije za privremeno preuzimanje i korištenje imovine za područje Grada Poreča, od 18. ožujka 1997. godine, dan je privremeno u posjed i na korištenje stan u Poreču, na adresi Rade Končara 23. Navedeno rješenje ukinuto je rješenjem Uprave za prognanike, povratnike i izbjeglice, Ministarstva za javne radove, obnovu i graditeljstvo, od 16. travnja 2003. godine, te je navedeni stambeni objekt u Poreču vraćen u posjed suvlasniku Mariu Novoselichu. Netočni su bilo kakvi navodi da je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (odnosno Ministarstvo hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata kojega je sadašnje Ministarstvo pravni sljednik) na bilo koji način sudjelovalo u smještaju i dodjeli stana gospodinu Joliću u Poreču, iz kojeg je deložiran temeljem pravomoćne sudske presude, a ponajprije iz razloga što u to vrijeme Ministarstvo hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata nije niti bilo osnovano.

Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji ("Narodne novine" broj 174/04 i 92/05) propisano je da pravo na stambeno zbrinjavanje dodjelom stambenog kredita, odnosno mogućnost kupnje stana uz obročnu otplatu po pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate imaju:
- članovi obitelji smrtno stradaloga hrvatskoga branitelja iz Domovinskog rata,
- članovi obitelji zatočenoga ili nestaloga hrvatskoga branitelja iz Domovinskog rata,
- hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata od I – X skupine s trajno utvrđenim statusom


Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u obvezi je stambenog zbrinjavanja samo osoba iz navedenih kategorija, a kako gospodin Jolić nema utvrđen status HRVI iz Domovinskog rata, on ne ostvaruje pravo na stambeno zbrinjavanje putem Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Gospodin Jolić je Upravnom sudu Republike Hrvatske 6. kolovoza 2004. godine podnio tužbu radi nerješavanja zahtjeva za stambeno zbrinjavanje, te je Upravni sud RH 16. ožujka 2006. godine donio presudu kojom je naložio Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti da žurno provede postupak, utvrdi osnovanost zahtjeva i donese rješenje o zahtjevu na temelju utvrđenih činjenica (dakle bez ikakve obveze i naloga da ga se stambeno zbrine). Postupajući po presudi Upravnog suda RH, a temeljem prethodno utvrđenih činjenica i provedenih dokaza Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti donijelo je 18. svibnja 2006. godine rješenje kojim je odbijen zahtjev Franje Jolića za stambeno zbrinjavanje dodjelom stambenog kredita za izgradnju obiteljske kuće.



Pisane vijesti