Reakcija na novinske napise o dodjeli financijskih sredstava udrugama iz Domovinskog rata temeljem odluka potpredsjednice Kosor

U povodu novinskih napisa vezanih uz dodjelu financijskih sredstava Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti udrugama iz Domovinskog rata, temeljem odluka potpredsjednice Vlade i ministrice Jadranke Kosor, Ministarstvo ovim putem smatra potrebnim reagirati. Naime, podaci objavljeni u Jutarnjem listu od 28. svibnja 2007. godine i u Slobodnoj Dalmaciji od 29. svibnja 2007. godine o financiranju udruga proisteklih iz Domovinskog rata odnose se na 2006. godinu, kada se financiranje i sufinanciranje projekata udruga temeljilo na Zakonu o udrugama (Narodne novine 88/01). Kao takvi su i dani u Izvješću o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2006. godinu, što znači da su potpuno transparentni javnosti.

Zahtjeve za sufinanciranje manjih projekata udruga lokalne razine, koji su pristigli nakon javnog poziva za 2006. godinu, a od općeg su značaja za Republiku Hrvatsku razmatralo je i ocjenjivalo Stručno povjerenstvo koje je, sukladno utvrđenim kriterijima za sufinanciranje projekata udruga, predlagalo potpredsjednici Vlade i ministrici obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti donošenje odluka s jasno definiranom namjenom odobrenih sredstava. Sve udruge po odlukama o odobrenim sredstvima bile su obvezne dostaviti izvješće o namjenskom trošenju sredstava. Stoga i Državni ured za reviziju, prilikom redovne revizije financijskog poslovanja Ministarstva za 2006. godinu, kao i za 2004. i 2005. godinu, nije imao nikakve primjedbe na raspored sredstava udrugama branitelja proisteklim iz Domovinskog rata.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, nakon donošenja Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2007. godinu, donijelo je 11. prosinca 2006. godine Odluku o načinu raspodjele financijskih sredstava u okviru raspoloživih sredstava Državnog proračuna za 2007. godinu za aktivnosti «Udruge branitelja iz Domovinskog rata». Sredstva udrugama državne i lokalne razine raspoređena su u 2007. godini na osnovu prijave na javni poziv objavljenog u Vjesniku 28. prosinca 2006. godine i na internet stranicama Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Krajem veljače 2007. godine Stručno povjerenstvo donijelo je prijedlog za raspored sredstava na ime odobrenih programa udruga za donošenje Odluke o odobravanju financijske potpore za projekte udruga proisteklih iz Domovinskog rata u 2007. godini.

Dakle, raspored sredstava za programe udruga u 2007. godini izvršen je početkom godine na osnovu odredbi Zakona o udrugama ali je prejudicirao postupak i načela odobravanja financijske potpore koje kasnije utvrđuje Hrvatski sabor donošenjem Kodeksa pozitivne prakse, standarda i mjerila za ostvarivanje financijske potpore programima i projektima udruga od 2. veljače 2007. godine. U tom je smislu u potpunosti neupitna zakonitost dodjele sredstava udrugama temeljem odluka potpredsjednice Vlade i ministrice Jadranke Kosor tijekom 2006. godine, budući da takav način dodjele tada nije bio reguliran gore navedenim Kodeksom.



Pisane vijesti