Očitovanje Ministarstva u pogledu stambenog zbrinjavanja Franje Jolića

U povodu ponovnih novinskih napisa vezanih uz stambeno zbrinjavanje gospodina Franje Jolića, koji je u svibnju ove godine deložiran iz stana u kojem je boravio u Poreču, i suosjećajući sa situacijom u kojoj se gospodin Jolić nalazi, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti smatra potrebnim ponovno se očitovati.

Ponovno ističemo kako ne postoji nikakva obveza Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u pogledu stambenog zbrinjavanja gospodina Franje Jolića, a s obzirom na slijedeće činjenice. Gospodinu Franji Joliću rješenjem Komisije za privremeno preuzimanje i korištenje imovine za područje Grada Poreča, od 18. ožujka 1997. godine, dan je privremeno u posjed i na korištenje stan u Poreču, na adresi Rade Končara 23. Navedeno rješenje ukinuto je rješenjem Uprave za prognanike, povratnike i izbjeglice, Ministarstva za javne radove, obnovu i graditeljstvo, od 16. travnja 2003. godine, te je navedeni stambeni objekt u Poreču vraćen u posjed suvlasniku Novoselich Mariu. Netočni su bilo kakvi navodi gospodina Franje Jolića da je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (odnosno Ministarstvo hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata kao pravni prethodnik) na bilo koji način sudjelovalo u smještaju i dodjeli stana gospodinu Joliću u Poreču, iz kojeg je deložiran temeljem pravomoćne sudske presude, a ponajprije iz razloga što u to vrijeme Ministarstvo hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata nije niti bilo osnovano.

Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji ("Narodne novine" broj 174/04 i 92/05) propisano je, pak, da pravo na stambeno zbrinjavanje dodjelom stambenog kredita, odnosno mogućnost kupnje stana uz obročnu otplatu po pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate imaju:
 članovi obitelji smrtno stradaloga hrvatskoga branitelja iz Domovinskog rata,
 članovi obitelji zatočenoga ili nestaloga hrvatskoga branitelja iz Domovinskog rata,
 hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata od I – X skupine s trajno utvrđenim statusom


Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u obvezi je stambenog zbrinjavanja samo osoba iz navedenih kategorija, a kako gospodin Jolić nema utvrđen status HRVI iz Domovinskog rata, isti ne ostvaruje pravo na stambeno zbrinjavanje putem Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Gospodin Jolić je Upravnom sudu Republike Hrvatske 6. kolovoza 2004. godine podnio tužbu radi nerješavanja zahtjeva za stambeno zbrinjavanje, te je Upravni sud RH 16. ožujka 2006. godine donio presudu kojom je naložio Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti da žurno provede postupak, utvrdi osnovanost zahtjeva i donese rješenje o zahtjevu na temelju utvrđenih činjenica (dakle bez ikakve obveze i naloga da ga se stambeno zbrine). Postupajući po presudi Upravnog suda RH, a temeljem prethodno utvrđenih činjenica i provedenih dokaza Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti donijelo je 18. svibnja 2006. godine rješenje kojim je odbijen zahtjev Franje Jolića za stambeno zbrinjavanje dodjelom stambenog kredita za izgradnju obiteljske kuće.

Naime, kako je gospodin Jolić bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, on nije bio pripadnik oružanih snaga Republike Hrvatske, te slijedom toga nema utvrđeni status hrvatskog branitelja, niti hrvatskog ratnog vojnog invalida. Napominjemo kako je rješenjem Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti od 2. studenoga 2005. godine proglašeno ništavnim i rješenje Ministarstva obrane Republike Hrvatske od 14. srpnja 1997. godine, te rješenje Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Uprave za obranu Zagreb, od 22. svibnja 1997. godine, kojima je gospodinu Joliću bio priznat status hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata II. skupine sa 100% oštećenja organizma. Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Republike Hrvatske navedena rješenja proglasilo je ništavnim budući da je utvrdilo kako nisu ispunjeni zakonski uvjeti za njihovo donošenje, te da nema mogućnosti njihovog izvršenja.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, unatoč svim navedenim činjenicama, zatražila je od Grada Poreča da se istraže sve mogućnosti za stambeno zbrinjavanje gospodina Franje Jolića, s obzirom na njegovo zdravstveno stanje i iznimno teške materijalne uvjete u kojima živi. Grad Poreč tri puta je uputio ponudu gospodinu Joliću u svezi stambenog zbrinjavanja, koje je on odbio. Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, potaknuto razlozima humanosti, nakon deložacije obitelji Jolić iz stana u vlasništvu fizičke osobe, kontaktiralo je nadležne službe Ministarstva obrane u Puli, koje su odobrile Franji Joliću privremeni smještaj u hotelu «Veli Jože» dok se stambeno ne zbrine trajno. Ponuđenu mogućnost smještaja gospodin Jolić također je odbio. O svim gore navedenim činjenicama potpredsjednica Kosor pisanim je putem 24. srpnja 2007. izvijestila njegovog odvjetnika Matu Knezovića.



Pisane vijesti