Ocjene S&P-a su priznanje fiskalnoj konsolidaciji, upravljanju javnim financijama i reformskim naporima

Slika /Vijesti/2018/09 rujan/27 rujna/Sjednica/DSC_6914.JPG

Otvarajući današnju sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktivnosti u proteklom tjednu.

Govoreći o 6. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koja je održana u Belom Manastiru prošloga petka, kazao je da je posebna vrijednost toga sastanka bila što mu je nazočila i povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corina Creţu, kao i predstavnik Svjetske banke za Europu Arup Banerji.

Od 19 milijardi kuna alociranih za Slavoniju, do sada ugovoreno 7,9 milijardi

„Predstavili smo ideju Projekta Slavonija, Baranja i Srijem i Europskoj komisiji i Svjetskoj banci kako bi oni vrlo konkretno, financijski, projektno i savjetodavno, mogli pomoći naše političke ciljeve, a to su prije svega regionalni razvoj, smanjivanje nejednakosti i potpora istoku Slavonije“, kazao je predsjednik Vlade.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom što je, od oko 19 milijardi kuna koje su u ovoj financijskoj perspektivi alocirane za pet slavonskih županija, do sada ugovoreno 7,9 milijardi što je 42 % sredstava. Podsjetio je da je u Belom Manastiru potpisano 14 ugovora vrijednih 642 milijuna kuna.

„Dobro za Slavoniju i Osijek je i to što je Ericsson Nikola Tesla otvorio razvojno istraživački centar, koji zapošljava 30-ak stručnjaka. To je važna poruka povjerenja u kvalificirane i obrazovane mlade ljude, uglavnom sa studija elektrotehnike i računarstva u Osijeku“, poručio je predsjednik Vlade.

Hrvatska prvi puta ima čelnika jedne europske agencije

Osvrnuo se i na odluku kreditne agencije Standard&Poor's koja je zadržala kreditni rejting Hrvatske na BB+ te podigla izglede sa stabilnih na pozitivne.

„Jedna vrlo precizna i temeljita analiza gospodarskih trendova, procjena političke situacije, honoriranje svega onoga što radimo na fiskalnoj konsolidaciji i dobrom upravljanju javnim financijama, ali isto tako i reformskim naporima u brojnim područjima. Ocjene S&P-a možemo doživjeti kao ohrabrenje, a posebno je dobro da se vidi da su smanjeni rizici ekonomskog karaktera, prije svega u kontekstu restrukturiranja Agrokora. Moramo nastaviti s privlačenjem investicija i privatnih i javnih projekata koji će biti dodatni zamašnjak gospodarskome rastu Hrvatske“, kazao je premijer Plenković.

Od ostalih tema, predsjednik Vlade izdvojio je imenovanje državne tajnice u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac izvršnom direktoricom Europske agencije za sigurnost mora (EMSA), što je ocijenio značajnom lobističko-diplomatskom pobjedom. Dodao je da je po prvi puta od članstva u EU hrvatski državljanin izabran za čelnika jedne od europskih agencija.

„To je njezino osobno priznanje za život posvećen temama vezanim uz pomorstvo u nacionalnom, europskom i međunarodnom okruženju, ali i priznanje Hrvatskoj da imamo kvalitetne ljude koji su u stanju na kvalitetan način predstaviti sebe i Hrvatsku“, poručio je predsjednik Vlade.



Pisane vijesti | Andrej Plenković