Odgoda izlaska Velike Britanije iz Europske unije je dobra poruka i razuman odgovor na zahtjev premijerke May

Slika /Vijesti/2019/03 Ožujak/22 ožujka/slika 1.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na raspravu Europskog vijeća o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a te postignutom kompromisu o odgodi Brexita do 22. svibnja ako sporazum o razdruživanju bude potvrđen u britanskom parlamentu.

Govoreći o kompromisu koji je postignut, a to je odgoda izlaska Velike Britanije iz Unije do 22. svibnja ako sporazum o razdruživanju bude potvrđen u britanskom parlamentu, predsjednik Vlade je istaknuo da je glavna preokupacija Hrvatske, a i drugih članica da Europska unija funkcionira na pravno jasan način te da građani imaju pravnu sigurnost.
 
"Rok koji je tražila premijerka May, 30. lipnja, je najdulji mogući rok do onog trenutka kada kreće novi saziv Europskoga parlamenta", dodao je.
 
Ako sporazum ne bude potvrđen, pojasnio je predsjednik Vlade, onda bi se Velika Britanija do 12. travnja trebala izjasniti želi li održati izbore za Europski parlament ili izići bez sporazuma.
 
"Zato smo ovako stavili jer je to jedna poruka pouzdanosti, predvidivosti, sigurnosti za fizičke osobe, pravne osobe, za financijska tržišta i za sve političke aktere na britanskoj sceni koji znaju što će se točno događati. Ova jučerašnja poruka je dobra i jedan razuman odgovor na pismo premijerke May uz sva ona jamstva koja su dogovorena u Strasbourgu u pogledu pravne snage", ustvrdio je Plenković.
 
Naglasio je da je premijerka May dva puta stala iza sporazuma i želi ga predstaviti na način da ga prihvate zastupnici u britanskom parlamentu.
 
Predsjednik Vlade naglasio je da neuređeni Brexit nije dobar, ali, dodao je, u protekle dvije godine sve države članice spremale su se i na taj scenarij.
 
"Dobro je da smo unaprijed svi dobro pripremljeni nego da taj trenutak dođe preko noći", rekao je Plenković.
 
Upitan što to znači za Hrvatsku u smislu izbora za Europski parlament, predsjednik Vlade je kazao da je naš rok 26. ožujka.
 
"Moramo biti spremni i naći pravni način u varijanti 11 i u varijanti 12 zastupnika", zaključio je predsjednik Vlade.



Pisane vijesti