Moramo naći rješenje za Brexit koje će omogućiti normalno funkcioniranje Europske unije

Slika /Vijesti/2019/03 Ožujak/21 ožujka/PVRH izjava 2.png

Predsjednik Vlade Andrej Plenković doputovao je danas u Bruxelles gdje, nakon sastanka na vrhu Europske pučke stranke, sudjeluje na sastanku Europskoga vijeća.

U izjavi za novinare uoči summita, govoreći o temi Brexita koja će danas biti na dnevnome redu, kazao je da je pozicija europskih čelnika vrlo jasna.
 
„Želimo prije svega čuti od premijerke May ima li ona u ovome trenutku snage i postoji li politička volja među različitim strankama u Ujedinjenoj Kraljevini da se ipak prihvati Sporazum o povlačenju, a onda bismo eventualno razgovarali o produljenju ovoga roka“, poručio je.
 
Rok koji je Theresa May navela u svome pismu je 30. lipnja, dok premijer Plenković drži da je rok do 22. odnosno 23. svibnja primjereniji s obzirom na europske izbore, kako bi se izbjegle sve eventualne nejasnoće.
 
U svakom slučaju, ponovio je predsjednik Vlade, radilo se o lošoj odluci o organizaciji referenduma u lipnju 2016., te dodao da taj cijeli proces od odluke o izlasku ne samo da šteti Ujedinjenoj Kraljevini, nego sada već predstavlja i rizik za cijelu Europsku uniju.
 
„Moramo naći rješenje koje će biti u skladu s većinskom odlukom Britanaca na referendumu, a s druge strane omogućiti normalno funkcioniranje i okretanje stranice za ostale članice Unije“, poručio je.
 
Novinare je zanimalo komplicira li odgoda Brexita do nakon europskih izbora njihovu organizaciju u Hrvatskoj, s obzirom da bi po novom Hrvatska imala 12 zastupnika, a ako ostane po starome njih 11, predsjednik Vlade ustvrdio je da naravno da komplicira te stoga i upozorava da bi bilo dobro, ako je već donesena odluka o izlasku, da novi saziv Europskoga parlamenta ide prema novoj podjeli mandata.
 
Vodimo računa o brodogradnji, ali i o fiskalnoj konsolidaciji
 
Na novinarski upit, premijer Plenković ponovno se osvrnuo na situaciju vezanu uz brodogradilišta Uljanik i 3. maj. Naglasio je da se o toj temi kontinuirano vode razgovori proteklih godinu dana, podsjetivši da je Vlada prošle godine dala sanacijsko jamstvo od 716 milijuna kuna i omogućila plaće svim radnicima i funkcioniranje kompanije. Dodao je da je Vlada u prosincu, siječnju i veljači isplatila i jamstva ranijih vlada u iznosu od 3,1 milijardu kuna.
 
„U ovome trenutku moramo voditi računa o svemu - o brodogradnji, o pravima radnika, političkoj,  ekonomskoj, financijskoj, socijalnoj i regionalnoj dimenziji, europskoj dimenziji, i u konačnici donositi odluke koje moraju biti sagledane i kroz širu sliku. S obzirom da je jedan od naših glavnih prioriteta fiskalna konsolidacija, što je potvrđeno i u izvješćima Europske komisije o izlasku iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, o izlasku iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža,  te svim pozitivnim gospodarskim pokazateljima, bitno nam je da to zadržimo“, poručio je predsjednik Vlade. 
 
Govoreći o slučaju ministrice Žalac, Plenković je kazao kako je s njom porazgovarao više puta ovih dana.
 
,,Koliko ja vidim u ovom trenutku, vezano uz temu korištenja vozila, to je vezano za njezinu majku, ne za nju. Prema tome, ono što ona govori u javnosti, rekla je i meni", rekao je premijer Plenković.
 
Osvrnuo se i na jučerašnju odluku Europske pučke stranke kojom je suspendiran status mađarske stranke Fidesz kazavši da je ta odluka primjerena.
 
„Ona je jasna poruka da kao politička obitelj nismo u stanju prihvatiti službenu vladinu kampanju koja stavlja u jedan netočan i krivi kontekst predsjednika Europske komisije i uopće aktivnosti Europske unije koje se odnose na sprječavanje nezakonitih migracija“, poručio je.
 
Dodao je i da je postignut kompromis kojim bi se nakon određenih korekcija Fidesz vratio u obitelj Europske pučke stranke.  



Pisane vijesti | Andrej Plenković