Odgovor na rast cijena energenata tražiti u smanjenju PDV-a, socijalnim transferima i aktivnostima HEP-a

Slika /Vijesti/2022/01 siječanj/20 siječnja/IMG_5775.JPG

Premijer Plenković poručio je danas da se uopće neće miješati u sukob na relaciji Ministarstva obrane i Ureda predsjednika Republike u vezi objave izvješća inspekcije. "Banožić je rekao da je zadovoljan s izvješćem. Ako je on zadovoljan, meni je OK", kazao je i dodao kako inspekciju ministar Banožić nije tražio za javnost, nego za sebe. "Metodološki je apsolutno neprihvatljivo slanje pisama, pa onda objavljivanje putem medija, tako da su mi sva ta pisma, koliko god ih ima, totalno irelevantna", istaknuo je osvrnuvši se na jučerašnje pismo predsjednika Republike upućeno njemu, a objavljeno u medijima. 

Nakon sjednice Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara o aktualnim temama.
 
Osvrnuo se na jučerašnje pismo predsjednika Republike kazavši kako smatra da je metodološki apsolutno neprihvatljivo slanje pisama koja se onda objavljuju u medijima.
 
"Tako da su mi sva ta pisma, koliko god da ih ima, totalno irelevantna", poručio je.
 
Upitan je li upoznat sa sadržajem izvješća inspekcije, koje predsjednik navodi u tom pismu, premijer je kazao da izvješće nije čitao te da će ga pogledati kada bude imao vremena s obzirom da se ministar na to očitovao.
 
Na predsjednikovu tezu iznesenu u pismu kako "ne vidi mogućnosti za daljnju suradnju" s ministrom obrane zbog "strateškog zlostavljanja", premijer odgovara da i on može tako reći.
 
"Mogu reći – mislim da predsjednik Republike strateški zlostavlja ogroman dio institucija, građana, komentatora, medija, političkih aktera i ne vidimo nikakvu mogućnost za daljnju suradnju, ali smo spremni na dijalog. To je otprilike ta varijanta. Tako da – sve skupa ništa", kazao je.
 
Upitan hoće li od ministra Banožića tražiti da objavi to izvješće inspekcije kazao je da se u to uopće neće miješati jer nije ministar Banožić taj koji stavlja klasifikacije na te dokumente.
 
"Banožić je rekao da je zadovoljan s izvješćem. Ako je on zadovoljan, meni je OK", poručio je dodavši kako inspekciju ministar Banožić nije tražio za javnost, nego za sebe.
 
"Moraju komunicirati, ja im preporučujem da komuniciraju", odgovorio je premijer Plenković na pitanje mogu li funkcionirati Oružane snage ako vrhovni zapovjednik i ministar obrane ne komuniciraju.
 
Vlada će predsjedniku Republike dostaviti ugovore o kupovini borbenih aviona jer kao predsjednik države ima na to pravo, rekao je premijer Plenković.
 
U ovom trenutku nema ukidanja covid potvrda, tu raspravu vode zemlje gdje je procijepljenost puno veća
 
Upitan razmišlja li Vlada o ukidanju covid potvrda, premijer Plenković kazao je da u ovom trenutku nema promjena glede njihove uporabe.
 
"Primjeri iz drugih zemalja mogu biti korisni i mogu biti orijentir, ali su situacije bitno različite. Tu raspravu vode mahom zemlje gdje je procijepljenost stanovništva puno veća nego naša, ne samo s dvije doze nego i booster dozom. Dakle, nisu svi primjeri jednako primjenjivi u različitim okolnostima", pojasnio je.
 
Dodao je kako se zasad čini, prema podacima liječnika i epidemiologa, da se visoki brojevi novozareaženih ne odražavaju na broj hospitaliziranih te da nema toliko težih oblika bolesti, kada je riječ o soju omikron.
 
"Ukoliko je to tako, to je onda dobro", kazao je i dodao da se sada treba fokusirati na broj hospitaliziranih, onih na respiratoru i, nažalost, preminulih.
 
Za procjenu o daljnjoj situaciji, istaknuo je, treba dati još vremena liječnicima da vide.
 
Paket mjera za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata na kućanstva
 

Odgovarajući na pitanja o mjerama koje se poduzimaju poduzeti kako bi se smanjio utjecaj povećanja cijena energenata na standard građana, premijer Plenković podsjetio je da u Hrvatskoj, za razliku od drugih zemalja u Europi, nisu rasle ni cijene struje ni cijene plina za kućanstva.
 
Pojasnio je da planirani paket mjera ima tri elementa. Prvi se odnosi na socijalno ugrožene građane, a takvih kućanstava ima oko 60 tisuća kojima će se pomoći naknadama i socijalnim transferima. Radi se trenutno o oko 115 milijuna kuna godišnje, a taj će se iznos prilagoditi sukladno rastu cijena.
 
Drugi dio se odnosi na mogućnosti različitih naknada i uloge Hrvatske elektroprivrede, kao državne kompanije koja je ključna i koja u ovim okolnostima, kao što rade i kompanije u drugim zemljama, svojim djelovanjem nastoji amortizirati udar na građane i na gospodarstvo.
 
Treći element je porezni, a on će ovisiti o procjenama rasta cijena te o izračunu o tome kakav bi bio efekt na proračun ukoliko bi se spuštale stope PDV-a.
 
Istaknuvši kako u ovom trenutku nitko ne zna precizno kakva će cijena struje ili plina biti nakon 1. travnja, premijer Plenković poručio je da će Vlada s najavljenim paketom izaći na vrijeme, ranije, kako bi građani znali u kojem smjeru stvari idu.
 
Ministar Horvat ima podršku cijele koalicije
 
Upitan o podršci koalicijskih partnera ministru Horvatu, uoči rasprave o povjerenju ministru u Saboru, premijer Plenković kazao je da je ministar dobio potporu od cijele koalicije na sastanku u parlamentarne većine održanom prije dva dana.
 
"Ministar radi, rade svi resori i točka", dodao je.
 
Tema o Frki-Petešiću je u eteru kako bi se napravio neki problemčić koji ne postoji
 
Osvrnuo se potom na temu stana koji koristi predstojnik njegova Ureda Zvonimir Frka-Petešić, kazavši kako promatra tu cijelu situaciju u kojoj se nastoji na bilo koji način Frku-Petešića učiniti "nekakvim problemom", pri čemu se odmah, dodao je, traži put kako to može naštetiti Vladi ili HDZ-u.
 
Naglasio je da je Frka-Petešić državni dužnosnik koji ima pravo na korištenje toga stana.
 
Svima onima koji u toj temi, koja niti je relevantna niti je bitna, već je jedino u eteru kako bi se napravio neki "problemčić" koji ne postoji poručio je: "Preporučio bih njima da im Zvonko bude suradnik, da rade koliko i on zadnjih 30 godina za Hrvatsku, sa žarom, emocijom, znanjem, trudom, pedantnošću koju on pokazuje pa onda neka pričaju o njemu".
 
Ustvrdivši da se radi o toliko smiješnoj priči poručio je da Zvonimir Frka-Petešić zbog nje neće podnijeti ostavku i svoj će posao nastaviti raditi dalje.
 
Sve drugo, kazao je, pojašnjeno je u priopćenju Ministarstva državne imovine o toj temi -  predstojnik Ureda nema nekretninu i prema važećim propisima ima pravo na korištenje stana, a to pravo koriste i brojni drugi dužnosnici iz oporbe i vladajuće većine.
 
Dodao je kako je jučer o tome govorio i na aktualnom satu u Saboru, prilikom odgovora predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu, koji se pokazao "sitničav i grintav", a podsjetio je i na to tko je sve od državnih dužnosnika stanovao u tom istom stanu, primjerice nekadašnji ministar Salaj, nekadašnja ministrica Sobol i Sonja Čikotić. 
 
Ovo je još jedan primjer harange, radite aferu oko čovjeka kojem ne možete naći crno ispod nokta  
 
"Je li Zvonko Frka-Petešić nešto učinio loše, je li nešto ukrao? Koristi stan kao i drugi ljudi na njegovoj funkciji koji nemaju nekretninu u Zagrebu. Gdje je problem? Zašto je ovo tema uopće?", upitao je premijer.
 
U svrhu preciznosti, vratio je priču na početak. Prvi kut, podsjetio je, bile su insinuacije da se zgrada u Jurišićevoj obnovila brže jer je tamo i predstojnik njegova Ureda.
 
"Ne, nije, joj, tu opciju moramo odbaciti. Tu smo fulali. Druga varijanta – ima li pravo na 96 kvadrata? Joj, kad se zbroji ima pravo na 90, ali nisu baš svi stanovi rađeni po pravilniku Ministarstva državne imovine, 90, 96, ajde ni to nije problem. Treći je, kad smo utvrdili da nema nekretninu u Zagrebu, niti u Hrvatskoj, niti u Parizu, a ima pravo na nešto, gdje mu je prebivalište i gdje mu je boravište. Dajte, molim vas! Prestanimo više s time. Radite aferu oko čovjeka kojem ne možete naći crno ispod nokta i ovo se radi namjerno", poručio je.
 
Podsjetio je i na to da je osam mjeseci u hrvatskim medijima ta zgrada u Jurišićevoj bila svijetli primjer uspješne obnove koji su svi hvalili, a sad je to, najednom, problem.
 
"Ovo je još jedan primjer harange. Sad ću podvući crtu. Dosta, točka, game over. Ima limita na ovakve teme", zaključio je predsjednik Vlade kazavši da je sve o toj temi rečeno – od izjave predstojnika Ureda, priopćenja Ministarstva, izjave ministra do, na kraju, njegove izjave.
 

Pisane vijesti