Odnosi Srbije i Hrvatske moraju biti temelj političke sigurnosti u regiji

Srbija i Hrvatska imaju zajednički cilj, ulazak u Europu, a njihovi odnosi trebaju biti temelj političke sigurnosti u regiji, zajednički su ocijenili u petak Beogradu hrvatski i srbijanski premijeri Ivo Sanader i Vojislav Koštunica.

BEOGRAD, 21. srpnja 2006. (Hina) - Srbija i Hrvatska imaju zajednički cilj, ulazak u Europu, a njihovi odnosi trebaju biti temelj političke sigurnosti u regiji, zajednički su ocijenili u petak Beogradu hrvatski i srbijanski premijeri Ivo Sanader i Vojislav Koštunica.

Dvojica premijera u petak su se sastali na hrvatsko-srpskoj granici, na svečanosti otvaranja obnovljenog graničnog prijelaza Bajakovo-Batrovci, odakle su zajedno došli u Beograd i razgovore nastavili u zgradi srbijanske vlade.

"Mi imamo novu šansu za novu budućnost, iako se prošlost ne smije zaboraviti", kazao je hrvatski premijer Sanader na tiskovnoj konferenciji, dodajući da će se i preostali otvoreni problemi između dviju zemalja riješiti.

Premije Sanader je posebno naglasio da ujedinjena Europa nema izgleda ako u njoj nisu i zemlje ove regije.

"Pred Srbijom je apsolutno europska budućnost, jednako kao i pred Hrvatskom, koja je nekoliko koraka bliže Europi", naglasio je Sanader, dodajući da "vjeruje da će Srbija vrlo brzo nastaviti pregovore sa EU i do kraja godine potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju".

Premijer Sanader čestitao je premijeru Koštunici na "odlučnosti u ispunjavanju europskih kriterija", te na donošenju Akcijskog plana za suradnju s Haškim sudom. Izrazio je također nadu da će Srbija uskoro biti bliža članstvu "Partnerstva za mir".

Govoreći o položaju manjina, Sanader je rekao da se obje vlade trude poboljšati njihov položaj u skladu sa potpisanim Sporazumom o zaštiti manjina u Hrvatskoj i u Srbiji, kao i da je Hrvatskoj cilj da "Srbi u Hrvatskoj budu potpuno integrirani u hrvatsko društvo". Istaknuo je i praksu da predstavnici manjina - hrvatske i srpske - sudjeluju u razgovorima izaslanstava dviju vlada.

Sanader je naglasio da postoje još neki otvoreni problemi, poput rješavanja sudbine nestalih, povrata kulturnog blaga i pitanja granica, te najavio da će se uskoro sastati Međudržavno povjerenstvo za granice. Granice se neće mijenjati, kazao je, ali treba točno definirati kuda one prolaze.

Sanader je također kazao da se on zalaže za potpuno ukidanje viznog režima između dviju zemalja.

Srbijanski premijer Koštunica je novinarima kazao da su dvije vlade "otvorile novu stranicu, europsku, okrenutu budućnosti, a to je važno za stabilnost u regiji".

"Cilj nam je da se Srbija i Hrvatska, svaka svojom dinamikom, nađu u obitelji europskih država i naroda, u čemu si pružamo uzajamnu podršku. Svaki korak naprijed za Hrvatsku dobar je i za Srbiju i obratno", kazao je Koštunica.

Veći dio izjave Koštunica je posvetio Akcijskom planu Srbije za suradnju s Haškim sudom i pritom naglasio da su korištena hrvatska iskustva, te da je premijer Sanader podržao taj plan u svojim kontaktima u Europskoj uniji.

I Koštunica je govorio o preostalim neriješenim pitanjima, za koja je rekao da ih treba rješavati u duhu tolerancije, istaknuvši posebno
povratak izbjeglica, imovine i rješavanje pitanja nestalih.
Odgovarajući na pitanje novinara kako osobni odnosi dvojice premijera utječu na odnose dviju država, srbijanski premijer je iznio puno pohvala na račun premijera Sanadera i istaknuo njihovo međusobno razumijevanje i česte kontakte.


Premijer Sanader je, također odgovarajući na novinarsko pitanje, ponovio "čvrsti stav" hrvatske Vlade da "nema rješenja za Kosovo bez Beograda" i da rješenje "ne može biti nametnuto".

Hrvatski premijer Ivo Sanader u Beogradu će se sastati i sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, nakon čega će otputovati u Suboticu, gdje će se susresti s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća i Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine.



Pisane vijesti