Predsjednik Vlade RH sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem

Hrvatski premijer Ivo Sanader i srbijanski predsjednik Boris Tadić u petak su u Beogradu ocijenili da je napredak Hrvatske i Srbije na putu europskih i euroatlantskih integracija u obostranom interesu.

BEOGRAD, 21. srpnja (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader i srbijanski predsjednik Boris Tadić u petak su u Beogradu ocijenili da je napredak Hrvatske i Srbije na putu europskih i euroatlantskih integracija u obostranom interesu.

Kako se kaže u navodi priopćenju iz Predsjedništva Srbije, srbijanski predsjednik i hrvatski premijer u petak su razgovarali o unapređenju političkih i gospodarskih odnosa dviju zemalja, izgradnji i jačanju regionalne stabilnosti i suradnje, kao i poštivanju ljudskih i manjinskih prava i rješavanju problema izbjeglica.

"Na današnjem sastanku izražena je i puna podrška zajedničkom nastupu srpskih i hrvatskih privrednika na tržištima trećih zemalja", navodi se u priopćenju, u kojem se dodaje da je Tadić premijera Sanadera upoznao sa stavovima srpskog pregovaračkog tima o budućem statusu Kosova, dok je premijer Sanader još jednom naglasio da se pitanje statusa mora riješiti uz suglasnost Beograda.

Ivo Sanader je u petak prijepodne sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom otvorio obnovljeni državni prijelaz između Hrvatske i Srbije Bajakovo-Batrovci, nakon čega su zajedno doputovali u Beograd.

Na tiskovnoj konferenciji nakon razgovora Sanader i Koštunica ocijenili su da je objema zemljama zajednički cilj integracija u Europsku uniju, u čemu će Hrvatska, koja je ispred Srbije u pridruživanju EU, dati Beogradu podršku i pomoć.

Sanader je nakon susreta sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, otputovao je u Suboticu gdje se treba sastati s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Boravak hrvatskoga izaslanstva na čelu s premijerom Sanaderom u Beogradu pratile su vrlo jake mjere sigurnosti. Veliki broj policajaca osiguravao je sve ulice kojima se kretala kolona automobila. Jednako jako osiguranje bilo je na 200 kilometara dugom putu do Subotice. Policija je bila raspoređena duž čitave autoceste, a policajci su u stavu mirno pozdravljali hrvatsku kolonu, a promet je bio potpuno obustavljen u oba smjera.



Pisane vijesti