Održan sastanak Nacionalnog koordinacijskog tijela za izradu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/odrzan_sastanak_nacionalnog_koordinacijskog_tijela_za_izradu_strategije_obrazovanja_znanosti_i_tehnologije.jpg

Danas je u Banskim dvorima održan sastanak Nacionalnog koordinacijskog tijela za izradu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Na sastanku su sudjelovali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, potpredsjednik Branko Grčić, ministri Željko Jovanović, Rajko Ostojić, Andrea Zlatar Violić i Mirando Mrsić, posebni savjetnik predsjednika Vlade za znanost Neven Budak, predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, rektorskog zbora te sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović, pod čijim je predsjedanjem održan sastanak, rekao je da ovo nije najsretnije i izdašnije vrijeme, ali da moramo odrediti prioritete i postati moderna država, koja svima daje jednaku šansu.

Akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, istaknuo je da je ovo prvi put da se prije izrade Strategije krenulo sa Smjernicama, osnovnim i načelnim dokumentom potrebnim za izradu Strategije, a također je po prvi puta u izradi angažirana cijela akademska zajednica.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović kazao je da je Vlada željela u izradi ove Strategije okupiti sve ljude i sve segmente prisutne u obrazovanju i znanosti,od vrtića do nositelja doktorskih titula, te roditelja, te da su osnovana dva ključna tijela -Nacionalno koordinacijsko tijelo i Nacionalno provedbeno tijelo, kako bi Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije mogla zaživjeti do prvog srpnja iduće godine. Neven Budak, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za znanost i predsjednik Nacionalnog provedbenog tijela, kazao je kako je mnogo toga u znanosti dobro, mnogo toga loše, a mnogo se toga koristi neracionalno, te da će biti potrebna čvrsta podrška da bi se sustav izmijenio.

Sugovornici su na sastanku razgovarali o mnogim problemima u sektoru znanosti i obrazovanja, koji će se pokušati riješiti donošenjem navedene Strategije. Anđelka Peko, dekanica Učiteljskog fakulteta u Osijeku, naglasila je nedostatak kompetitivnog pristupa i potrebu osuvremenjivanja nastave, ministar Željko Jovanović potrebu za povlačenjem sredstava za znanost i obrazovanje iz fondova Europske unije, član Nacionalnog koordinacijskog tijela Ivo Usmiani iz Jadranskog Galenskog laboratorija naglasio je potrebu stvaranja integriranih projekata znanosti i gospodarstva, kako bismo mogli konkurirati na tržištu.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić rekao je kako su se u Hrvatskoj godinama, ne slušajući tržište rada, producirali kadrovi koji tom istom tržištu ne trebaju te da je potrebno započeti smisleno obrazovanje, temeljeno na sektorskim analizama.

Na sastanku je zaključeno kako je potrebno u idućih sedam mjeseci obuhvatiti sve zainteresirane strane u široku javnu raspravu, da bi se ovaj veliki projekt kvalitetno i uspješno proveo. Nakon ovog sastanka, održan je i sastanak Nacionalnog provedbenog tijela.



Pisane vijesti