Međunarodni dan volontera obilježen dodjelom Državne nagrade

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/medunarodni_dan_volontera_obiljezen_dodjelom_drzavne_nagrade.jpg

U povodu Međunarodnog dana volontera danas je u Banskim dvorima održana Svečana sjednica Nacionalnog odbora na kojoj je dodijeljena Državna nagrada za volontiranje u 2012. godini, najviše priznanje za doprinos u promicanju volonterstava u Republici Hrvatskoj. Nacionalni odbor za razvoj volonterstva je savjetodavno tijelo Vlade Republike Hrvatske koji ima osnovnu zadaću promicanja razvoja volonterstva i predlaganja mjera za unaprjeđenje položaja volontera u društvu.

„Volontiranje osnažuje pojedince, izgrađuje osjećaj solidarnosti, potiče na sudjelovanje, štiti ranjive skupine od ekonomske, društvene i političke marginalizacije i ima potencijal kohezivnog elementa u društvu“, rekla je Lejla Šehić Relić, predsjednica Nacionalnog odbora predstavljajući nominirane za nagradu.

U kategoriji fizičke osobe / volontera nagradu je dobila gospođa Đurđa Grozaj, a u kategoriji pravne osobe / organizatora volontiranja Hrvatska gorska služba spašavanja. Nagradu im je uručio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Vlade istaknuo je nužnost odvajanja autofokusiranog stava od stava da je potrebno služiti zajednici. „Potrebno je uključiti se i za to ne očekivati nikakvu nagradu, nego naprosto jedno građansko hvala. To je mjera vrijednosti kojoj su dorasla samo civilizirana društva“, rekao je.

Da je volonterstvo temelj civilnog društva kazala je i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u svom obraćanju. Naglasila je važnost poticanja međusobne suradnje, solidarnosti i pomoći onima kojima je najpotrebnije. Najavila je izmjene i dopune Zakona o volonterstvu u cilju postizanja zavidne razine volonterstava u Hrvatskoj.



Pisane vijesti