Održana prezentacija Koncepta sustava upravljanja u izvanrednim situacijama

Danas je u Banskim dvorima pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske Đurđe Adlešič održana prezentacija Koncepta sustava upravljanja u izvanrednim situacijama i krizama.

Ravnatelj Uprave za obrambenu politiku Ministarstva obrane Pjer Šimunović je objasnio nazočnima kako sustav kojega je Hrvatska naslijedila nije više primjeren modernim prijetnjama s kojima se svijet suočava te istaknuo kako je MORH nositelj novog koncepta sustava upravljanja u izvanrednim situacijama.

O Konceptu civilne obrane, što ona sadrži, kako funkcionira u međunarodnim okvirima te u Republici Hrvatskoj, govorio je načelnik Službe za obrambenu politiku Ministarstva obrane pukovnik Anto Zelić. On je također razložio i prijedlog sustava odgovora na izvanredne situacije i krize, objasnivši da ulazak u NATO savez znači i prihvaćanje sustava kolektivne obrane.

Upravljanje krizama jedna je od zadaća NATO-a, a krizno upravljanje na nacionalnoj razini odgovornost je svake države, pa će se i dosadašnji Centar 112 transformirati u Centar za upravljanje krizama. U različitim zemljama sustav je postavljen različito, ali ono što je zajedničko svim državama je nastojanje za koordiniranim, učinkovitim i brzim djelovanjem u izvanrednim situacijama i krizama.

Zaključeno je da će se predstavnici nadležnih ministarstava i institucija krajem siječnja ponovno sastati s potpredsjednicom Vlade te će se razmotriti daljnje aktivnosti u razvoju sustava upravljanja u izvanrednim situacijama.



Pisane vijesti