Predsjednik Vlade s ministrom vanjskih poslova Talijanske Republike

Predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader primio je danas u Banskim dvorima ministra vanjskih poslova Talijanske Republike Franca Frattinija. U prijateljskom razgovoru razmotrene su teme vezane za pristupanje Republike Hrvatske Europskoj unijte bilateralna pitanjs posebnim naglaskom na suradnju na energetskom planu.

Razgovaralo se o odluci slovenske Vlade o blokadi pristupnih pregovora RH s EU. U svezi s tim, ministar Frattini je ocijenio kako se bilateralna pitanja ne smiju koristiti za usporavanje ili blokiranje pristupa Republike Hrvatske Europskoj uniji. Granična pitanja moraju se riješiti izvan pregovaračkog procesa jer ne pripadaju kopenhaškim kriterijima. O poštivanju tog načela ovisi i vjerodostojnost Europske unije, istaknuo je talijanski ministar vanjskih poslova.

Sa svoje strane, predsjednik Vlade je naglasio kako je svojedobno Slovenija ušla u Europsku uniju s tim istim neriješenim graničnim pitanjem, što potvrđuje činjenicu da granična pitanja nisu dio pregovaračkog procesa. To isto načelo mora se sada primijeniti i na Hrvatsku. Rješavanje graničnog spora i pristupanje Europskoj uniji su dva odvojena procesa. Granično pitanje mora se riješiti pred međunarodnim pravosudnim tijelom, prema dogovoru sa Bleda, kojeg su podržali i tadašnji oporbeni čelnici u Hrvatskoj i Sloveniji. Hrvatski premijer je također ponovio kako se predajom dokumenata u pregovorima s Europskom unijom ne prejudicira rješenje graničnog spora sa Slovenijom. Također je istaknuo kako se Hrvatskoj ne može zabraniti korištenje dokumentacije u budućem rješavanju spora pred međunarodnim pravosudnim tijelom, kao što ni Hrvatska to ne traži od Slovenije.

Predsjednik Vlade i talijanski ministar vanjskih poslova razgovarali su o daljnjim koracima usmjerenim ka nesmetanom nastavku pristupnih pregovora, pri čemu je ministar Frattini istaknuo punu podršku Italije skorom pridruživanju Hrvatske Europskoj uniji. U tom kontekstu je zaključeno kako susjedne zemlje mogu pridonijeti rješavanju pitanja blokade pristupnih pregovora.

Tijekom sastanka razgovaralo se također o bilateralnoj suradnji, posebno na energetskom planu. Razgovaralo se i o visokom stupnju gospodarske suradnje, te je zajednički zaključeno kako će ovaj posjet dodatno potaknuti poduzetničke krugove na daljnju suradnju i nova ulaganja u hrvatsko gospodarstvo.



Pisane vijesti