Održana sjednica Povjerenstva za ljudska prava Vlade RH

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor danas je održana sjednica Povjerenstva za ljudska prava Vlade RH.

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor danas je održana sjednica Povjerenstva za ljudska prava Vlade RH.

Članovi Povjerenstva upoznati su s aktivnostima Centra za ljudska prava, osnovanog na inicijativu Vlade RH u svibnju ove godine, kao javne ustanove s ciljem promicanja ljudskih prava. Potpredsjednica Kosor, dajući punu potporu Vlade i Povjerenstva radu Centra za ljudska prava, istaknula je kako su zabilježeni značajni pomaci u promicanju ljudskih prava u Republici Hrvatskoj, posebice u pogledu zaštite od nasilja u obitelji i nad ženama, promicanja ravnopravnosti spolova i prava nacionalnih manjina.

Članovima Povjerenstva predstavljeni su Izvješće i zaključci Regionalne konferencije «Opasnosti od pedofilije» koja je u organizaciji Ureda za ljudska prava Vlade RH održana 16. studenoga ove godine u Zagrebu. Izražavajući zadovoljstvo rezultatima Regionalne konferencije potpredsjednica Kosor najavila je u idućoj godini, koja je proglašena Paneuropskom godinom borbe protiv nasilja u obitelji, održavanje stručnog skupa tematski još šire usmjerenim na problematiku nasilja nad djecom.

Članovi povjerenstva informirani su o obilježavanju Međunarodnog dana ljudskih prava 10. prosinca u Zagrebu, u organizaciji Vlade RH, u sklopu kojeg je potpredsjednica Kosor dodijelila plakete učenicima osnovnih i srednjih škola za najbolje likovne i literarne radove na temu «Tolerancija prema različitosti». U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava u idućoj godini Povjerenstvo je prihvatilo inicijative za organizacijom umjetničke izložbe na temu ljudskih prava te dodjelom nagrada medijima za promicanje ljudskih prava.

Na sjednici se raspravljalo i o prijedlogu Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova od 2006. do 2010. godine koja ima za cilj unaprjeđenje položaja žene i postizanje više razine ravnopravnosti spolova.



Pisane vijesti