Premijer Sanader o proračunu EU-a: Nisam zabrinut za Hrvatsku

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u četvrtak u Meiseu, nedaleko od Bruxellesa, kako nije zabrinut za Hrvatsku u kontekstu pregovora o novom dugoročnom europskom proračunu, kojima je posvećen summit EU-a 15. i 16. prosinca u Bruxellesu.

MEISE, 15. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u četvrtak u Meiseu, nedaleko od Bruxellesa, kako nije zabrinut za Hrvatsku u kontekstu pregovora o novom dugoročnom europskom proračunu, kojima je posvećen summit EU-a 15. i 16. prosinca u Bruxellesu.

Premijer Sanader doputovao je u Meise na summit čelnika Europske pučke stranke (EPP), krovne organizacije europskih demokršćanskih i narodnjačkih stranaka.

Summit EPP-a, najjače frakcije u Europskom parlamentu, posvećen je pripremama za summit EU-a, koji danas počinje u Bruxellesu, a kojim će dominirati pregovori o novoj Financijskoj perspektivi EU-a, odnosno proračunskom okviru za razdoblje od 2007. do 2013. godine.

Po dolasku na summit u Meiseu, Sanader je u izjavi za novinare izrazio očekivanje da će europski čelnici učiniti sve kako bi postigli kompromis.

"Još uvijek spadam u one koji očekuju da će Velika Britanija, možda sutra ili večeras, izaći s nekim prijedlogom koji bi svi prihvatili", rekao je Sanader.

Financijska perspektiva mora, naime, biti prihvaćena jednoglasno.

"Ukoliko se to ne dogodi, morat će to preuzeti sljedeći predsjedatelj Austrija", koja Europskom unijom predsjeda u prvoj polovici iduće godine, objasnio je.

"U svakom slučaju nisam zabrinut za Hrvatsku", naglasio je Sanader.

Ne dobivši potporu za prijedlog proračuna iznesen 5. prosinca, britansko predsjedništvo EU-a iznijelo je u srijedu, pred sam summit, novi prijedlog, no ni on nije bolje dočekan i ishod summita bit će neizvjestan do samog kraja.

U slučaju neuspjeha, Europskoj uniji prijeti financijska paraliza, koju bi najviše osjetile nove zemlje članice, a moglo bi se odraziti i na kandidatske zemlje, koje imaju pravo na pretpristupnu pomoć.



Pisane vijesti