Održana sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Vlade RH

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor danas je održana sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Vlade RH.

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor danas je održana sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Vlade RH.

Članovi Povjerenstva izviješteni su o provedbi zaključaka s posljednje sjednice Povjerenstva. Od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi izrađen je Prijedlog Zakona o terapijskim zajednicama te dostavljen u Vladinu proceduru kao i konačni prijedlog Smjernica za farmakoterapiju heroinskih ovisnika metadonom. Članovi Povjerenstva izviješteni su od strane Ministarstva unutarnjih poslova o poduzetim aktivnostima na rješavanju problematike spaljivanja oduzetih opojnih droga s pregledom stanja, a Povjerenstvo će o istom izvijesti Vladu u cilju pronalaženja rješenja. Od strane Ministarstva unutarnjih poslova izvješteni su o provedbi mjere testiranja vozača motornih vozila na opojne droge i analizi stanja navedene problematike. Tijekom 2005. godine policija je izvršila testiranja na opojna sredstva kod 1302 vozača, a podneseno je 346 prekršajnih prijava zbog utvrđivanja pozitivnog testa na opojna sredstva ili zbog odbijanja testiranja. Ministarstvo unutarnjih poslova dostavilo je Povjerenstvu i izvješće o analizi primjene članka 95. Obiteljskog zakona kojim se ograničavaju noćni izlasci djetetu mlađem od šesnaest godina bez nadzora i pratnje. Članovi Povjerenstva izviješteni su kako je tijekom 2005. godine, policija u tom pogledu postupala prema 834 osobe mlađe od 16 godina, pritom je 740 osoba privedeno u policijske postaje i prema njima je dalje postupano u suradnji s Centrima za socijalnu skrb. Od ukupnog broja zatečenih osoba mlađih od 16 godina 67,7 % zatečeno je između 23,00 i 1,00 sati, 26,2% između 1,00 i 3,00 sata, a 6% između 3,00 i 5,00 sati.

Na zahtjev Povjerenstva Državnom inspektoratu Republike Hrvatske za dostavom izvješća o provedbi članaka 14. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti kojim se zabranjuje ugostitelju da služi alkoholna pića gostu mlađem od 18 godina, te izrečenim kaznama za navedeni prekršaj kao i o provedbi članaka 7. Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda kojim je zabranjena prodaja duhanskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina, kao i o izrečenim kaznama za navedene prekršaje, članovi Povjerenstva izviješteni su kako je do kraja mjeseca studenoga 2005. godine u ovom pogledu evidentirano 35 prekršaja.

Na sjednici je usvojen Nacrt Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe opojnih droga u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2006.-2009. godine te će isti biti upućen u redovnu proceduru Vlade. Predmetni dokument konkretizira ciljeve i mjere iz Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe opojnih droga u Republici Hrvatskoj od 2006. do 2012. godine, a izrađen je na temelju mjera i aktivnosti predloženih od strane resornih tijela državne uprave sukladno njihovom djelokrugu rada na području suzbijanja zlouporabe opojnih droga i zaduženjima koja za svako pojedino tijelo državne uprave proizlaze iz Nacionalne strategije. Osnovni ciljevi mjera i aktivnosti iz Akcijskog plana vezani su za dva glavna cilja Nacionalne strategije i to: smanjenje potražnje droga i smanjenje ponude droga, a posebni ciljevi Akcijskog plana definirani su sukladno područjima iz Akcijskog plana i predviđenim mjerama i aktivnostima.

Povjerenstvo je donijelo zaključak o formiranju stručne radne skupine, sastavljene od predstavnika Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga, te po jednog nezavisnog stručnjaka koje bi svako ministarstvo i Ured imenovalo sukladno području rada imenovanih stručnjaka i prioritetnim područjima natječaja. Stručna radna skupina osnovana je s ciljem usklađivanja prioriteta i kriterija za dodjelu financijskih sredstava projektima udruga koje pridonose borbi protiv ovisnosti temeljem natječaja za dodjelu financijske potpore iz sredstava Državnog proračuna i lutrijskih sredstava, uslijed uočene potrebe za koordinacijom u financiranju i praćenju projekata udruga od strane resornih tijela državne uprave, a kako bi se smanjio sve veći broj slučajeva preklapanja financiranja istih projekata udruga s pozicije različitih ministarstava i tijela državne uprave.



Pisane vijesti