Održana sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Vlade RH

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice Jadranke Kosor danas je održana sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Vlade RH.

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice Jadranke Kosor danas je održana sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Vlade RH.

Na sjednici je predstavljeno Izvješće o provedbi nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe opojnih droga u Republici Hrvatskoj za 2004. godinu koje je Vlada usvojila na svojoj jučerašnjoj sjednici. Potpredsjednica Kosor istaknula je pritom kako je u 2004. godini zabilježena veća zapljena opojnih sredstava nego u 2003. godini, s 132% više novčanih sredstava utrošenih u takve aktivnosti. Zabilježen je pad broja osoba koje su prvi puta konzumirale opojna sredstva, kao i smanjenje trenda korištenja opojnih droga kod maloljetnika za gotovo 40% u odnosu na 2003. godinu. No broj umrlih ovisnika povećao se jer je u 2004. godini umrlo 108 osoba.

Na sjednici je prihvaćena Nacionalna strategija suzbijanja zlouporabe opojnih droga u Republici Hrvatskoj od 2006.-2012. godine sa šest sadržajnih područja. Strategija će biti dostavljena Vladi i Hrvatskome saboru.

Povjerenstvo je upoznato s problemom nedostatka spalionice za opojna sredstva pa je zbog velikih količina uskladištenih zaplijenjenih opojnih sredstava dogovoreno upućivanje dopisa nadležnim službama kojim će se zatražiti mogućnost njihovog spaljivanja i prije okončanja sudskih postupaka.



Pisane vijesti