Posjet izaslanstva Češke Republike za nacionalne manjine

U Republici Hrvatskoj boravilo je danas izaslanstvo Češke Republike koje je na njihov zahtjev primila mr. Milena Klajnepredstojnica Ureda za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske.

U Republici Hrvatskoj boravilo je danas izaslanstvo Češke Republike koje je na njihov zahtjev primila mr. Milena Klajner, predstojnica Ureda za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske. U izaslanstvu su bili gosp. Antonin Liberda, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Češke Republike, gđa. Veronika Vokounova projekt menager u Ministarstva pravosuđa Češke Republike, dr.Andrej Sulitka predstojnik Ureda Vlade Češke Republike za nacionalne manjine te gosp. Lukas Matysek tajnik Kabineta zamjenika Vlade Češke Republike. Izaslanstvo Češke Republike, među ostalim, upoznato je s ostvarivanjem prava pripadnika nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, posebice češke nacionalne manjine, provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, Nacionalnom programu za Rome te sudjelovanju Republike Hrvatske u Deseljeću za uključivanje Roma od 2005.-2015. godine, zastupljenosti nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru, kriterijima i modelima financiranja programa nevladinih udruga nacionalnih manjina, suradnji s Vijećem Europe i provedbi Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnim manjina, bilateralnim ugovorima te o položaju hrvatske manjine u Češkoj Republici.
Nakon razgovora predstavnici visokog izaslanstva Vlade Češke Republike zahvalili su se mr. Mileni Klajner na pruženim informacijama konstatirajući da je Republika Hrvatska postigla veliki napredak u pogledu zaštite prava nacionalnih manjina sukladno međunarodnim standardima što je primjer i drugim zemljama u regiji.




Pisane vijesti