Održana telefonska sjednica Vlade Republike Hrvatske

Vlade Republike Hrvatske održala je telefonsku sjednicu na kojoj je potvrdila Zajedničku izjavu koju su predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Sanader i predsjednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša usvojili na sastanku 02. rujna 2006.

Vlade Republike Hrvatske održala je telefonsku sjednicu na kojoj je potvrdila Zajedničku izjavu koju su predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Sanader i predsjednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša usvojili na sastanku 02. rujna 2006. Tekst Zajedničke izjave u cijelosti slijedi:

ZAJEDNIČKA IZJAVA

Utvrđujemo da je pogranično područje uz rijeku Muru kod Hotize ugroženo poplavama, zbog čega je potrebno donijeti odgovarajuće mjere za zaštitu sigurnosti lokalnog stanovništva. Na navedenom području granica između Republike Hrvatske i Republike Slovenije još nije utvrđena odgovarajućim međudržavnim ugovorom. Postoji jedino u velikoj mjeri usklađena granica katastarskih općina. Postupanje tijela obiju država na navedenom području mora biti u skladu sa Zajedničkom izjavom o izbjegavanju incidenata, koju su vlade potpisale 10. lipnja 2005. godine na Brijunima i polazi od stanja na dan 25. lipnja 1991. godine, te u skladu sa za to područje relevantnom dokumentacijom dosada razmijenjenom diplomatskim putem. Nasipi, koji su u prošlosti izgrađeni za zaštitu od poplava, pružaju se zemljištima koja su upisana kako u hrvatske tako i u slovenske katastarske općine, a vlasnici privatnih parcela isto tako su državljani obiju država. Polazeći od navedenog, vladama Republike Hrvatske i Republike Slovenije bit će predloženi slijedeći zaključci:

1. Ovaj tehnički dogovor ni u čemu ne prejudicira utvrđivanje granične crte između dviju država.
2. Obnova nasipa za zaštitu od poplava u pograničnom području uz rijeku Muru je zajednička odluka dviju država, koja je donesena zbog ugroženosti lokalnog stanovništva od poplava i odraz je prijateljstva, dobrosusjedstva i europske solidarnosti i suradnje.
3. Obnova nasipa obavljat će se uz poštovanje prava privatnih vlasnika zemljišta.
4. Za radove pri obnovi nasipa vlade će ovlastiti konzorcij hrvatskog i slovenskog poduzeća, koja moraju ispunjavati odgovarajuće uvjete za izvođenje projekta obnove, i koji će odmah početi s radovima u hrvatskim i slovenskim katastarskim općinama. Projekt će financirati obje vlade, na način da će svaka preuzeti polovicu troškova izvođenja projekta obnove.
5. Radovi se moraju obavljati sinhronizirano, tako da se osigura cjelovit i racionalan pristup obnovi nasipa.
6. Pri uređenju infrastrukture na navedenom području obje će države i u budućnosti postupati u skladu s europskim duhom sporazumnog traženja rješenja.




Pisane vijesti