Omicron varijanta izaziva eksponencijalno širenje zaraze u nizu zemalja. Pozivamo na oprez i poštivanje mjera!

Slika /Vijesti/2021/prosinac/23 prosinca/VRH_1054.jpg

„Ovo je još jedan dodatni poziv na primanje booster doze, pozivamo sve da prime treću dozu i da se na taj način zaštite od novoga soja koji se brže širi“, kazao je danas na sjednici Vlade premijer Plenković o novom soju virusa Omikronu i pozvao sve na odgovornost i na kombinaciju svih raspoloživih sredstava zaštite te razuman, oprezan pristup uoči blagdana da ne dođe do širenja zaraze.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom dijelu današnje, 92. sjednice Vlade, osvrnuo se na aktualna zbivanja.
 
„Imamo novi soj Omikron, Vlada i Stožer svakodnevno prate situaciju s novom varijantom koja se rasplamsava i u Europi i u svijetu. U nekim zemljama se mjere pooštravaju, osobito europskim, to su one zemlje gdje se broj slučajeva s tom varijantom, prema preliminarnim podacima, udvostručuje svakih 2 do 3 dana“, kazao je premijer i upozorio:

„To je znatno brže nego dosadašnje varijante virusa, Delte, gdje se broj zaraženih udvostručava svakih 10 do 12 dana“.
 
Rekao je da je to zabrinjavajuće te da trebamo primiti i treću dozu cjepiva da bi se zaštitili od novog soja.
 
„Ovo je još jedan dodatni poziv na primanje booster doze, pozivamo sve prime treću dozu i da se na taj način zaštite od novoga soja koji se brže širi“.
 
Istaknuo je i da se u Hrvatskoj, po regijama, zaraza nešto više i brže širi u Dalmaciji:
 
„Pozivam sve na odgovornost i na kombinaciju svih raspoloživih sredstava zaštite“, rekao je i naveo da su to cijepljenje, booster doza, mjere osobne zaštite poput maske, distance, izbjegavanje većih fizičkih kontakata, prozračivanje, izbjegavanje većih okupljanja te korištenje Covid-potvrde.
 
„Sve ove mjere su takve da nijedna sama za sebe nije dovoljna. Moramo koristiti kombinaciju tih mjera i onda ćemo biti najbolje zaštićeni. To je osobito važno u blagdansko vrijeme, da se previše ne opustimo pa da obiteljska privatna druženja ne bi kasnije postala i najčešće mjesta gdje se širi zaraza“, upozorio je premijer.
 
„Zato svima savjetujemo uoči ovih božićnih i novogodišnjih blagdana razuman, oprezan pristup da ne dođe do širenja zaraze“, zaključio je.
 
Što se tiče ostalih tema, Plenković je kazao da je održan sastanak Europskog vijeća koje je bilo „korisno u pogledu i rasprave i zaključaka u vezi borbe protiv COVID-a 19, oko pitanja energetike, osobito rasta cijena energenata, zajedničkih napora da se poduzmu oni koraci koji će ublažiti udar na standard naših građana i za normalno funkcioniranje gospodarstva“.
 
Dodao je da se razgovaralo i o vanjskim aspektima migracije, sigurnosnoj politici, vanjskopolitičkim temama, Bjelorusiji, Ukrajini i Bosni i Hercegovini:
 
„Održao sam detaljno izlaganje o dojmovima i rezultatima posjeta BiH, pojasnio liderima napor koji trebamo zajednički učiniti da se donese novi izborni zakon koji bi omogućio da se predstavnici tijela BiH biraju na način da predstavljaju konstitutivne narode na legitimnim osnovama“.
 
Kazao je da će Vlada nastaviti ulagati maksimalne napore kako bi podržali proces proširenja Bosne i Hercegovine, ali i zaštitila legitimna prava Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda.
 
Premijer Plenković govorio je i o Euro Summitu, na kojem je izvijestio o napretku u ispunjavanju kriterija u zadnjoj godini uoči uvođenja eura, kao i na temi migracija „gdje smo spomenuli i odluku Vijeća koja se odnosi na pristupanje Hrvatske u Schengenski prostor“. I dodao da su i na toj razini učinjena veliki koraci naprijed prema dvije dublje integracije  koje su strateški ciljevi u drugom mandatu Vlade, uvođenju eura i Schengenu.
 
Spomenuo je i  sudjelovanje na 30. obljetnici Hrvatske narodne banke, te ponovo istaknuo njen doprinos kao stožerne institucije hrvatskog monetarnog sustava te 145. obljetnici Hrvatske vatrogasne zajednice i pritom zahvalio svim dobrovoljnim i javnim vatrogasnim postrojbama na požrtvovnosti i radu.
 
Osvrnuo se i na sastanak sa županima u Bjelovaru i naglasio da je takva suradnja, koja traje već pet godina, izvrsna i nailazi  na veliku potporu i kod župana i svih drugih sugovornika.
 
„Taj okvir unaprjeđuje ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske, a župane drži uključenima u svim bitnim temama“, kazao je i dodao:
 
„Posebno mi je drago da smo posjetili Opću bolnicu u Bjelovaru, za koju je Vlada prihvatila amandman  i preuzela financiranje rata kredita za tu bolnicu. Trudit ćemo se iznaći financijska sredstva za njezino opremanje, kao i nastavak izgradnje ceste od Farkaševca prema Bjelovaru, čime bi Bjelovar bio na 45 minuta vožnje od Zagreba i to bez plaćanja autoceste, ali i daljnji pravac te ceste prema Virovitici“.
 
Što se tiče posjeta kompaniji  KFK u Rugvici, kazao je da je to sjajan primjer globalnog pozicioniranja jedne kompanije koja se bavi krovovima, fasadama, konstrukcijama: „U 23,24 godine postojanja postati 100 posto izvozno orijentirana kompanija ne samo u zemlje Unije, nego i izvan nje i dobivati poslove u najvećim globalnim centrima u svojoj branši je zaista impresivno“.
 
„Danas ćemo donijeti važne odluke za Sisačko-moslavačku županiju, niz odluka za naše građane koji žive u potresom pogođenim područjima“, nastavio je i posebno istaknuo odluku o dodjeli sredstava za troškove prehrane na području pogođenom potresom, kojom će se županiji dodijeliti 2 milijuna i 760 tisuća kuna, a Gradu Sisku milijun i 600 tisuća kuna. To je ukupno 4 milijuna i 360 tisuća kuna, uz dosad isplaćenih preko 33 milijuna kuna za prehranu na području Županije.  
 
Na kraju, najavio je i posjet Petrinji gdje će se obilježiti godišnjica potresa koji je obilježio tu županiju.


Pisane vijesti | Andrej Plenković