Osigurano 20 milijuna kuna pomoći općinama i gradovima za održavanje cestovne pristupačnosti tijekom zimske sezone

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/prosinac/2 prosinca/Promet.jpg

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković održao je u četvrtak, 1. prosinca, radni sastanak s predstavnicima općina i gradova te Hrvatskih cesta.

Na sastanku se razgovaralo o raspodjeli osiguranih 20 milijuna kuna proračunskih sredstava koja će se namjenski utrošiti tijekom predstojećih zimskih mjeseci s ciljem održavanja prohodnosti na cestovnim i prometnim pravacima između naselja, općina i gradova, osobito u brdsko-planinskom području. Stanovnici tog područja redovito su prometno izolirani i izloženi raznim ugrozama ili pogibeljima tijekom zimskih mjeseci uslijed većih sniježnih nanosa na prometnicama koje nisu bile obuhvaćene planovima čišćenja županijskih uprava za ceste, kao niti planovima jedinica lokalnih samouprava zbog manjka namjenskih proračunskih sredstava.
 
Uz ministra Olega Butkovića sastanku s predstavnicima jedinica lokalne samouprave s područja Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Zadarske županije nazočio je i pomoćnik ministra Alen Gospočić te direktor Hrvatskih cesta d. o. o. Josip Škorić.
 
„Osiguranih 20 milijuna kuna iz državnog proračuna RH utrošit će se namjenski prema poslovom planu koji će pripremiti Hrvatske ceste i temeljem propisanih kriterija koji će biti uvjet svakoj općini i gradu za realizaciju tih sredstava kroz transparentne nabave. Ova sredstva osigurana su u pravi trenutak i to isključivo kao nužna pomoć jedinicama lokalnih samouprava, posebno u brdsko-planinskim područjima čiji žitelji trpe velike štete i opasnosti uslijed nemogućnosti korištenja cesta i puteva u zimskim mjesecima. Te prometnice nažalost do danas nisu uvrštene u planove održavanja i čišćenja zbog cijeloga niza razloga, ponajviše zbog činjenice da je velika većina takvih prometnica nerazvrstana te za njihovo zimsko održavanje nije bilo sredstava u siromašnijim proračunima općina i gradova. Od sada će taj problem biti kvalitetno rješen zahvaljujući osiguranim sredstvima“, rekao je ministar Butković te naglasio kako će se namjenska proračunska sredstva u navedenom iznosu ubuduće osiguravati na godišnjoj razini, sukladno potrebama općina i gradova.
 
Sastanak je održan u resornom Ministarstvu na inicijativu ministra Olega Butkovića u vezi s raspodjelom namjenskih proračunskih sredstava za interventna održavanja cesta i putova tijekom zimskih mjeseci, a koji nisu obuhvaćeni planovima županijskih uprava za ceste na područjima od sjeverne Dalmacije, Gorskoga kotara i Like do Slavonije.
 
Predstavnici gradova i općina pozdravili su izdvajanje proračunskih sredstava te izrazili zadovoljstvo pozivom na radni sastanak i činjenicom da je gradovima i općinama po prvi put omogućeno aktivno sudjelovati u radu sa središnjom državnom upravom i državnim tvrtkama u traženju rješenja za probleme na lokalnoj razini.

Pisane vijesti