Predsjednik Vlade u Osijeku

U povodu Dana grada Osijeka, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovat će na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana Grada Osijeka, u petak, 2. prosinca 2016. godine, u 12.00 sati, u Osijeku (Hrvatsko narodno kazalište, Županijska ulica 9). Potom će, u 13.40 sati, posjetiti „Muzej okusa“, u Paviljonu Gradski vrt.
Dan grada Osijeka u današnjem obliku i na dan 2. prosinca obilježava se od konstituiranja lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj, odnosno počevši s 2. prosincem 1994. Upravo su se na taj dan 1786. godine tri dotad zasebna dijela grada – Donji grad, Tvrđa i Gornji grad, ujedinili u zasebnu cjelinu koja čini jezgru današnjega Osijeka. Time su postavljeni temelji za proglašenje Osijeka slobodnim i kraljevskim gradom, što se i dogodilo 28. kolovoza 1809. godine.
 „Muzej okusa“ smješten je u omiljenom okupljalištu Osječana,  paviljonu podignutom uz istoimeni park i poznatom po tome što je upravo u jednoj od dvorana paviljona Osijek proglašen slobodnim kraljevskim gradom. Jedan je od novih turističkih brendova Osijeka i prvi takav u ovom dijelu Europe s gastronomskim, enološkim i povijesnim sadržajima.
 

Najave